web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Narobíme si zásoby plastových príborov?

Autor: admin - okt• 29•2018

Vedenie Európskej únie sa zase raz vyznamenalo. Zakázalo lacné plastové príbory alebo vatové tyčinky na čistenie uší či iné jednorazové výrobky z plastov. Ako vždy prezentovaný ušľachtilý cieľ, ako vždy mizerné prevedenie s potrestaním nevinných. Skutočne je za tým všetkým ochrana prírody a nášho zdravia alebo niečo viac?

Že je príroda zasvinená plastovým odpadom, o tom niet pochýb. Stačí sa ktorýkoľvek deň prejsť do lesa alebo vybrať na výlet bicyklom a to, čo vidíte v járkoch popri cestách alebo aj medzi stromami, vám skazí dojem na celý deň. Niektorí ľudia sú skrátka svine. Sú schopní vytrepať starú WC misu 250 metrov do kopca a zahodiť ju do járku medzi stromami, ako by ju odviezli po rovine kilometer do zberného dvora zadarmo. A ak nie ste športovo založení, pri ceste autom ako spolujazdec uprite na chvíľu pohľad do priekopy vedľa cesty…

Tak ako rieky odvádzajú dažďovú vodu z povrchu zeme do morí, berú so sebou aj odpad. Igelitky aj PET fľaše. A z času na čas ľudí (cielene?) alarmujú zábery z morí, kde plávajúci odpad tvorí celé ostrovy. Dobre informované zdroje tvrdia, že väčšinu tohto odpadu produkujú ľudia v Ázii a v Afrike. Tak prečo chce byť Európa tak radikálna?

Plastové výrobky sú ľahké a lacné. Na rozdiel od papierových obalov sa nerozkladajú, ale rozpadajú. Na stále menšie a menšie kúsky stále rovnakého plastu. Kým jablkový ohryzok sa v prírode skompostuje za pár týždňov a drevená bednička za pár mesiacov, PET fľaša tu bude strašiť pekných pár desaťročí, hoci už bude vplyvom UV žiarenia zo slnka rozpadnutá na malé kúsky. A tie kúsky sa dostávajú do zvierat a aj do ľudí, kde môžu spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Je možné, že aj keď najväčšími znečisťovateľmi morí plastmi sú Ázijci a Afričania, chce vedenie Európy nás chrániť pred budúcou väčšou katastrofou?

Predmetom práve schváleného zákazu jednorazových plastových výrobkov sú napríklad vatové tyčinky do uší, plastové jednorazové príbory na gulášpárty alebo aj polystyrénové obaly na jedlo. Používate ich?

Tie tyčinky do uší sú skvelá vec, človek siahne do krabičky, vyberie si jednu a bez problémov vyčistí uši od prachu a mazu. A zahodí do plastového sáčku do plastového koša na smeti. Reklama v telke sa nám snaží nahovoriť, že si môžeme poškodiť ucho a máme používať ušný sprej, ktorý maz rozpustí a vytečie. Kam? Tu reklama končí a neukazuje rameno ani golier košele. Ani cenu spreja, ktorý je drahší, ako vatové tyčinky a tiež skončí v rovnakom koši.

Mnohí kutilovia používajú vatové tyčinky ako zdroj tenkých trubičiek. Aj použité. Lámacím nožíkom odrežú použitú vatu a trubičky použijú. Pretože výrobcovia v snahe ušetriť už dávno nepoužívajú plný materiál, ale tenkú trubičku. Tak isto, ako pri lízatkách. Vedeli ste?

Plastové jednorazové nožíky nie sú ideálne na krájanie bravčového rezňa, ale dajú sa s úspechom použiť v domácnosti alebo v záhrade na označenie kvetov a/lebo priesad. Dobre sa na ne píše permanentnou fixkou (na CD) a potom už nemusíte hádať, čo vám to v kvetináči klíči alebo v záhone rastie.

Kvalitné igelitové tašky vydržia v aute alebo v kabelke dlhšie, ako je jeden nákup a zaberú menej miesta, ako textilné tašky. A keď už im končí životnosť, ešte vždy sa dajú použiť na odnesenie odpadu z domácnosti do kontajnera. Tak isto jednorazové PET fľaše sa dajú opakovane použiť na donášku vody do prírody, kde nemáte vlastný zdroj pitnej vody a v záhrade tie staršie slúžia nie len ako mikroskleníky, ale aj ako ochrana mladých rastlín pred slimákmi.

Skrátka šikovní a múdri ľudia vedia opakovane používať aj veci, ktoré boli určené na jednorazovú potrebu.

Spústa šikovných vecičiek pomaly opustí regály obchodov len preto, že si bruselskí poslanci nevedia predstaviť nič iné, len svoje okolie, v ktorom žijú hermeticky uzavretí od reálneho sveta. A namiesto nich sa objavia iné plastové výrobky, deklarované pre opakované použitie. Len budú samozrejme drahšie. A veľa ľudí ich stále bude využívať jednorazovo. Len za všetko viacej zaplatíme.

Drahšie výrobky znamenajú vyšší výber DPH pre štát aj celkovo vyššie HDP. Jediná záchrana pre súčasnú menu, kedy sa dlhy štátneho rozpočtu znižujú zvyšujúcou infláciou. A ak nerastú ceny bežných výrobkov, tak nám ceny zvýšia zákonom. Ako to bolo pri osvetľovacích telesách. Namiesto lacných žiaroviek kupujeme drahšie žiarivky. Nevydržia viac, len viacej zaplatíme. A menej nám ostane. Nedokážeme zvyšovať hodnotu svojho majetku, lebo furt za všetko len platíme. A postupne sa z väčšiny ľudí stávajú finanční nevoľníci.

Iste, môžem si uši čistiť vatou namotanou na špajdli, ako to robili naši rodičia. Iste, že môžem spojiť dva slabé vysávače do dvojice, aby som mohol vysávať koberec veľkou hubicou a netrávil pri tom mladosť. Skrátka si narobíme zásoby do budúcnosti. Asi ešte kúpim pár kvalitných igelitiek a nechám ich uložené pekne v tme, aby materiál nedegradoval. Kvalitná igelitka môže byť o pár rokov ceneným zberateľským materiálom.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.