web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Milionárska daň je nespravodlivá

Autor: admin - dec• 30•2012

peniaze Vyhlásila to Ústavná rada Francúzska, obdoba nášho Ústavného súdu. Zmietla tak zo stola návrh vlády zaviesť pre osoby, ktoré majú príjem vyšší, ako 1 milión eur, daň vo výške 75%.

Francúzsky minister financií Pierre Moscovici na to reagoval plačkaním, že tento návrh bude znamenať zníženie príjmov štátu o 300 až 500 miliónov eur. Na to, že je to minister financií, je to dosť veľký rozptyl, nemyslíte? Buď nevie, čo čom hovorí, alebo ako sa hovorí „mlží“.

Zoberme si, že máme sto ľudí, čo zarábajú presne milión a sto ľudí, čo zarábajú dva milióny ročne. Prvá stovka zaplatí na daniach 100×0,75 mil eur a druhá stovka 100×1,5 mil eur. Celkom teda 225 mil eur. To je teda asi polovica horného odhadu pána ministra. Takže ak by naozaj štát prišiel o 500 melónov, Ústavná rada nedovolila francúzskym daňovým úradom zdaniť asi štyristo osôb. Pritom celý štát má asi 65 miliónov obyvateľov… To je na tom dosť zle tá žabožrútska republika, keď stojí na štyroch stovkách ľudí…

Ešte nedávno som si myslel, že hospodárenie štátu stojí na daniach firiem. Zjavne to tak nie je, kadejaké daňové prázdniny, stimulyaakovšelijako sa nazývajú tie plytvania peniazmi znižujú štátu príjmy a ten sa potom vŕši na ľuďoch, aby naďalej mohol rozhadzovať.

Viem, že je moderné nadávať na bohatých, ale tu nie sme vo štvrtej cenovej pri lacnom pive, takže vieme, že tí bohatí pre tie prachy museli aj niečo urobiť. A že ak nebudú tak vysoko zdanení, tak tie prachy aj tak minú v nejakom obchode, čím dajú prácu nie len predavačke, ale aj skladníkovi, šoférovi, robotníkovi na páse, konštruktérovi, sekretárke riaditeľa a ich prachy skončia aj na daňovom úrade (DPH, spotrebná daň) aj v zdravotných poisťovniach. Len to potom pán minister s pánom premiérom už nemôžu určovať, ktorej firme dajú dotácie a rozvojové stimuly, však?

Vo Francúzsku teda už vedia, že milionárska daň je blbosť…

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.