web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Ešte že sú tie disky teraz také lacné

Autor: admin - jan• 20•2016

hard-drive To som si povedal ako prvé, keď som ráno zapol svoj notebook a namiesto zvukov, charakteristických pre štart z režimu spánku som začul tiché a pravidelné „klap, klap, klap…“. Ten zvuk som totiž nepočul prvý krát, bolo mi jasné, že pevný disk môjho Lenova SL500 sa odporúčal. V hlave mi to začalo šrotovať na plné obrátky. Je piatok, ak dnes objednám, disk príde v pondelok. Dva dni budem inštalovať a obnovovať systém a dáta. Pracovať môžem cez víkend z kancelárie alebo doma z malého 10″ netbooku Lenovo. Výkon nič moc, ale väčšina dát je v cloude alebo v domácom úložišti. Aký disk je vlastne v tom notebooku? Aspoň nie sú drahé. Keď som menil pokazený disk pred dlhými rokmi vo svojom prvom IBM Thinkpad, stál desať tisíc korún.

Pustil som ženino Lenovo T400 s Ubuntu Mate a pozrel na internete špecifikácie, mám 250 GB SATA disk. Koľko rokov má vlastne to moje Lenovo? Tri alebo štyri? Robí síce každý deň a dlhý deň, ale aj tak. Kedy som robil naposledy zálohy? Hm, bolo by dobré z neho ešte niečo vydolovať. Keby som nepredal pred pár mesiacmi to moje zánovné Lenovo T410, nemal by som teraz fofry. Ale aj tak malo malý, len 14″ monitor, to nie je na trvalú prácu, len s ním niekam zájsť na hodinku.

S týmito myšlienkami som dojedol raňajky a zavolal kamošovi. Mal na sklade 2,5″ SATA disk, päťstovku. Za pol hodinku ide do budovy, kde sedím, tak mi ho prinesie. Super, nemusím čakať do pondelka, cez víkend môžem dať notebook do poriadku. Aspoň konečne zruším staré, ale dobre nastavené Windows XP a dám tam Windows 7. A rýchlejší disk znamená aj zrýchlenie celého notebooku. Mal by som sa obliecť a ísť do kanclu, lebo tam Gabo bude skôr, ako ja. Prenosný USB disk mám tam.

Keď mi kamoš doniesol nový disk do notebooku, ten starý už bol z lenova vybratý. Neveril som vlastným očiam. Nie iba deklarovanej rýchlosti 1,5 Gbps, ale najmä dátumu. Jún 2009. Hm, takže šesť a pol roka chudák takmer denno denne mi verne slúžil. To je celkom aj dosť 😉 Tak som vybral ATA/SATA-USB redukciu zo skrinky spolu s napájačom, všetky kábel zapojil a s malou dušičkou zapojil USB kábel do stolného počítača. Klap, klap, klap… To nie je odpoveď, ktorú od teba očakávam (citát mechanika nad kalužou oleja spod pretekárskeho auta, film Dni hromu s Tomom Cruisom a Nikole Kidman). Vypnutie napájania, opätovný štart. Klap, klap, klap. To už poznám, chcel by som počuť niečo iné. Odpojenie USB, vypnutie napájania. Zapojím napájanie, pripojím USB k stolnému počítaču. Ticho. Klink, Windows 7 hlási pripojenie nového zariadenia a inštaláciu ovládača. Super. Do iného USB portu už mám pripojený prenosný USB disk. Sadám k Total Commanderu, označujem adresáre, spúšťam kopírovanie z havarovaného disku na externý. Dnes bude v kancelárii dlhý deň, ale kávy tu mám dosť.

Večer som odchádzal domov s notebookom s novým diskom dvojnásobnej veľkosti a všetkými dátami z toho starého na prenosnom disku. Predsa len bude lepšie obnovovať všetko z neho, ako z mesiac starých záloh na MyCloude a dopĺňať chýbajúce útržky, aj keď sa jedná len o texty, fotky a nejaké emaily, ktorých kópie sú na sekundárnom maile s web/IMAP rozhraním.

thinkpad

Lenovo SL 500 som si kupoval pred 6 a pol rokom s licenciou Windows Vista a legálnym downgrade na Windows XP, ale najmä so širokouhlým 15,6″ LCD 1680×1050. Na rovnakom rozlíšení pracujem doma aj v kancelárii, zvykol som si a menšie LCD na notebookoch ma neskutočne štvú a obmedzujú v práci. Z minulosti mi tu zostala jedna licencia Windows 7 Home, takže okrem nového disku bude mať Lenovo aj nový operačný systém.

Sobota prebiehala celkom pohodovo. Inštaláciu nemalo čo zhatiť, po doplnení antivíru som Lenovo pripojil na firemný web, nechal ho ošahať servisnou aplikáciou a z ponúknutých driverov inštaloval, čo sa mi hodilo a čo nebude spomaľovať chod systému. Potom som ešte pár hodín zabil aktualizáciou. Medzitým som z prenosného disku kopíroval do notebooku dokumenty, poštu v skvelom programe Thebat! štvorkovej verzie a tiež nastavenia Firefoxu aj Opery. Vďaka tomu som preniesol do nového systému všetky nastavenia vrátane hesiel do všetkých webov 😉 Na záver som ešte podľa návodu na zive.sk odstránil sledovacie aktualizácie Microsoftu a aktualizácie systému zablokoval.

V sobotu večer som v podstate s obmedzenou funkčnosťou mohol pracovať a v nedeľu som mal systém komplet nainštalovaný a obnovený. Počas intenzívnej práce a aktualizácií sa síce regulovateľný ventilátor notebooku občas hlasno ozýval, ale pri bežnej práci ide moje staré Lenovo SL 500 potichu a vetrák sa ozve len sporadicky. Vďaka novému rýchlemu 7200 otáčkovému disku a určite aj novo inštalovanému systému Windows 7 ide všetko svižnejšie, rýchlejšie.

notebook

O výmene SL 500 za nový notebook som uvažoval už v lete, dokonca som si bol na živo obzrieť stroje v Lenovo shope. No bol som sklamaný. Kombinácia dobrého displeja s trackpointom, slušným diskom a kvalitnou klávesnicou ako keby sa už u Lenova nevyrábala. Po pätnástich rokoch teda asi budem nútený zmeniť značku alebo sledovať trh s repasmi a vybrať si niečo rýchlejšie a s minimálne takým LCD, ako mám teraz. Ponuka je však žalostná, všetci sa predhnáňajú v ponuke herných alebo multimediálnych notebookov, teda strojov na zábavu, ale notebook na robotu ako keby sa nevyrábal. Takže som rád, že mi môj slúži ďalej a len stačilo vymeniť po dlhej dobe používania disk. Môžem sa ďalej venovať svojej práci aj svojim koníčkom.

Chvíľu som uvažoval aj o SSD disku, ale vymäkol som. 240 GB by mi mohol byť malý (veľa fotiek zo zrkadlovky aj spústa zaujímavých pdf), 500 je zatiaľ dosť drahá a neviem, či by mi pri mojom spôsobe používania notebooku vydržala ďalších šesť rokov bez straty desiatky, teda bez rizika straty dát. Ale mám tu jeden osemročný notebook so starým 60 GB diskom, do neho ho možno (ten SSD) vložím, bude dobrý na nosenie a prácu/relax na terase v záhrade.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.