web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Ďalšia banka na odchode?

Autor: admin - feb• 04•2013

Ďalšia banka na odchode? Po prevrate 1989 bol podnikom ponúkaný software na takzvané vnútropodnikové bankovníctvo. Možno si spomeniete, ako tu pár rokov existovala Dopravná banka, ktorá vznikal z učtárne istého autobusového prepravcu. Kde je jej dnes koniec? A pamätáte si Agrobanku? Alebo IRB (Investičná a rozvojová banka)? A možno takto budete onedlho spomínať aj na banku, ktorá „vznikla“ odčlenením peňažných operácií od prepravcu listov. Alebo vznikla, aby sa vklienila medzi poštové poukážky a občanov?

Vlastniť banku je skvelá vec. Normálny človek, BFU (bežný Fero užívateľ – termín od počítačov) by si mohol myslieť, že stačí urobiť reklamu, ponúknuť ľuďom dobré úroky a zarábať na poplatkoch a majiteľ sa bude mať ako prasa v žite. Lenže takéto prvoplánové zmýšľanie sa väčšinou v biznise neuplatňuje. Tam sa hrá iná liga. Majiteľ banky využíva svoju banku na financovanie (rozumej požičiavanie si peňazí zo svojej banky) pre svoje často pochybné firmy. Kým to ide, tak to ide. Ľudia si vkladajú svoje peniažky do banky, platia z nej inkaso, občas kartou. Babka k babce, budú kapce… Keby títo ľudia vedeli, kde sú ich peniaze…

Sú banky, ktoré sa reklamou neobťažujú. Neviem, čo je na tom pravdy, ale vraj zamestnanci pošty musia mať svoj účet v Poštovej banke, lebo im tam chodí výplata. Viem, že mnohé firmy odmietajú vyplácať mzdu v hotovosti. Ale že by určovali, v ktorej banke máte alebo môžete mať svoj bežný účet? Keby pošta, vlastnená štátom, vlastnila Poštovú banku, vedel by som si to po dvoch deci červeného aj predstaviť 😉 Lenže banku nevlastní pošta, ale súkromné osoby cez svoje firmy.

Aby si majitelia bánk s nimi nerobili, čo sa im zachce, keď tam majú aj peniaze nevinných občanov, na to dohliada Národná banka Slovenska. Dnes sa už nemusí starať o kurz Slovenskej koruny voči devízam, tak hádam má dosť času strážiť banky a vklady občanov v nich. Alebo aspoň by mala. No idú chýry, že sa čosi deje v sektore bankovom na Slovensku a NBS sa tvári, že o ničom nevie.

Nie som expert na bankovníctvo, som len obyčajný chlapec z dediny, čo chodí po svete s otvorenými očami. Tak som zazrel aj tento text o jednej banke. A ako som zažil „deje“ okolo IRB, Dopravnej banky, Devínbanky, tak ja by som tam peniaze mať nechcel. Svoje určite nie.

A čo vy?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.