web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Čo vám môže pokaziť dovolenku?

Autor: admin - sep• 02•2014

Nedávno som sa vrátil z dovolenky. Bol som dlhé dva týždne na nádhernom mieste neďaleko Slovenska. Krásna krajina, krásne mestá s historickým jadrom aj zaujímavou minulosťou, skvelý penzión, vynikajúca strava. A to všetko absolvujete spolu s človekom, ktorý je vám blízky, ktorého máte radi. Na prvý pohľad ideálna dovolenka. Čo ju môže pokaziť?

Väčšine ľudí dôjde, že som nespomínal počasie. Pravda, nebolo také, na aké som v tomto čase zvyknutý a ráno o trištrvte na sedem ma prekvapil teplomer hodnotou 3°C. Pravda, o deviatej už bolo obvyklých 15°C a neskôr aj viac. Ale ani to, že pršalo viacej, ako býva v kraji zvykom, čo som si overoval u viacerých domorodcov, mi nedokázalo pokaziť dovolenku. Keď som nemohol na výlet bicyklom, šiel som autom do nejakého mesta a poprechádzal sa tam. Alebo sme jednoducho ostali na izbe v penzióne. Apartmán bol zariadený dostatočne aj na dvojtýždňový pobyt. A ako som písal, keď ste s blízkym človekom, málo čo vám dokáže dovolenku pokaziť.

Iba ak „dobrý“ sused vo vedľajšej izbe. My sme takého „vyfasovali“ na tri dni. Slovák s biľakovskou slovenčinou, poznačenou niekoľkoročným pobytom v Prahe, spolu so svojou ženou a deťmi vo veku 1, 3 a 4 roky. Nie, nemám nič proti rodinám s viac, ako dvomi deťmi, niekto predsa musí robiť na naše dôchodky a sociálne zabezpečenie. Dokonca aj plač toho malého do skoro polnoci som pretrpel, hoci sa mi zdali steny penziónu tenké.

Čo mi ale nešlo do hlavy, že každý deň ráno sa to malé decko o šiestej rozplakalo a plakalo do deviatej, pol desiatej, kým neopustili penzión, nenasadli do auta a neodišli. A možno plakalo aj tam, len som to nevidel a nepočul. Cez stenu bolo počuť neprestajný plač malého dieťaťa, do toho rozhovor jeho otca aj matky a či ho kŕmili, alebo umývali alebo obliekali, decko v kuse revalo. Každý deň. A z rozhovoru rodičov a toho, čo riešili vyplynulo, že im je to úplne jedno. Žiadna snaha o vyriešenie problému. Vlastne oni problém nemali. Dokonca aj vonku na terase. Decko na rukách matky reve, ona sa baví so svojím mužom a vôbec nereaguje.

Každý (skoro) máme deti a nejaké sme vychovali. Doteraz som žil v predstave, že plač dieťaťa signalizuje nejaký problém. Buď je hladné, alebo smädné (a pozorný rodič rozozná ten rozdiel!) alebo má plnú plienku alebo mu rastú zuby alebo je mu teplo a potí sa alebo má iný problém. Nemyslím si, že okamžite skákať okolo prcka a snažiť sa ho utíšiť za každú cenu je prejavom vrcholného materstva. Ale nechať ho úplne bez povšimnutia?

Takže každé ráno nás na dovolenke budilo malé dieťa, ktoré od šiestej do deviatej vkuse revalo, do toho sa miešal rozhovor jeho rodičov, ako keby tam to decko nebolo. A cez to všetko kričali po sebe tí starší súrodenci. Bľak a krik, plač a rozhovor, chaos v priamom prenose. A tí dvaja dospelí nič. Absolútne nič!

Výchova dieťaťa nespočíva iba v tom, napchať mu brucho a vymeniť plienku. Výchova dieťaťa spočíva v prvom rade v pestovaní správnych návykov a upozorňovaní na nesprávne postupy. Vštepovanie určitých zásad a pravidiel, vrátane pravidiel spolužitia. Napríklad aj toho, že v penzióne nie sme sami, že tu nemôžeme po sebe vykrikovať ako na lúke za dedinou a že sú tu aj iní ľudia, ktorí si (povedzme) prišli do penziónu oddýchnuť. Že skoro ráno alebo neskoro večer by som mal stíšiť hlas, najmä keď ten druhý, s kým hovorím, stojí dva metre odo mňa.

Za celý čas sme sa takého niečoho nedočkali. Decká si robili čo chceli, dospelí sa tvárili, že je to tak OK alebo že to nevidia. Potom sa budú rodičia čudovať, keď ich deti, ktoré oni nenaučili žiadnym zásadám a rešpektu jedného dňa policajt zastrelí v ukradnutom aute, lebo na jeho výzvu nezastaví. A kto bude na vine? Všetci, celá spoločnosť, len rodičia nie.

Som toho názoru, že debilom by malo byť zakázané rozmnožovať sa a mať deti. Že na rodičovstvo by mali byť kurzy a prísne skúšky. Dieťa je čistý nepopísaný list papiera. Nevie, čo je dobré a čo zlé. Od toho sú tu dospelí, aby mu to ukázali a vysvetlili, aby ho vychovávali. Lenže niektorí ľudia sú takí sprostí, že jediné čo dokážu, je nasekať si jedno dieťa po druhom, ale starať sa o ne je nad ich IQ. Takým by mali byť deti odobraté a rodičia by mali byť sterilizovaní.

Takže čo dokáže pokaziť dovolenku? Nič. Iba človek. Debil, idiot.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.