web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Čo ukázala Grécka kríza hotovosti?

Autor: admin - júl• 08•2015

Posledný týždeň sú médiá plné Grécka, ekonomickej krízy a spôsobov jej riešenia, záchrany eura a podobne. Zapájajú sa do diskusií ekonómovia aj politici, odborníci aj diletanti. Avšak to, čo sa stalo v pondelok po referende v Grécku by malo byť veľkou výstrahou pre obyčajných ľudí aj u nás. Ukazuje to, aké možnosti, akú moc nad nami majú tí, ktorí rozhodujú o budúcnosti, či už boli zvolení alebo si nechali zvoliť svojich vykonávateľov ekonomickej moci. Bavíme sa o dostupnej hotovosti-bezhotovosti.

Tento príspevok naozaj nebude o gréckej ekonomickej a hospodárskej kríze, jej počiatkoch, priebehu a riešení, ani o tom, či za grécku krízu môžu Gréci sami, alebo politici v Bruseli. Len pripomeniem, že po gréckom referende, kedy sa takmer dve tretiny Grékov vyjadrili, že nesúhlasia so spôsobom riešenia ekonomických problémov tak, ako ich navrhli európsky politici, ktorí Grécko svojím doterajším dlhoročným prístupom, podľa mňa úmyselne a cielene, do krízy uvrhli.

Zrazu si Gréci nemohli vybrať z banky svoje peniaze. Či skôr z bankomatu. Zrazu mali limit denného výberu 60 eur.

Tak ja si uložím do banky svoje peniaze a potom mi niekto povie, že si ich nemôžem vybrať, že mi to zakáže?

Teraz sa nechcem zaoberať tým, že štát, vláda je organizovaný teror na vlastných občanoch. Že si fakticky môžu robiť čo chcú. Že zákony nereflektujú zdravý rozum. Že si príjmu také zákony, aké chcú a kedy chcú. Teraz chcem písať o inom. V noci skončí referendum a ráno všetky bankomaty vedia, či ste si už vybrali a koľko ste si ten deň vybrali svojich peňazí z banky, v ktorej máte zákonom/štátom chránený vklad.

To je rýchlosť, však?

Naozaj si myslíte, že programátori v noci rýchlo prepisovali softvér a aktualizovali bankomaty a zúčtovacie kartové centrum, aby mohli okamžite aplikovať rozhodnutie vlády obmedziť výber hotovosti z bankomatu pomocou karty z osobného účtu?

Podľa mňa takáto funkcionalita je v softvére na obsluhu kariet už dávno zabudovaná, aby sa v prípade potreby vlády dala iba zapnúť.

A keď je tam zabudovaná funkcia na obmedzenie denného limitu výberu, tak tam potom môže byť zabudovaná akákoľvek funkcia. Napríklad automatické zníženie vkladu o dvadsať percent. Okamžité zdanenie každého výberu tretinou z vyberanej sumy s okamžitým odpísaním plnej čiastky z účtu. Alebo automatický prevod časti vyberanej sumy na iný (vládny) účet.

Banky sa nás snažia presvedčiť, aby sme všetko platili kartami. Aby sme všetky peniaze mali v banke, aby sme nepoužívali hotovosť. Vlády prijímajú zákony, ktoré nám zakazujú hotovostné peňažné operácie nad sumu 5.000,- eur. Neskôr môžno tento limit znížia na päťsto eur. Prijímajú zákony ktoré chránia naše vklady v bankách.

A potom sa stane niečo také, ako na Cypre, že z každého vkaldu v banke sa „stratí“ desať percent ako „dodatočná daň“ alebo ako v Grécku, že vám zavedú denný limit výberu hotovosti.

Takže o dôvod viac, mať časť majetku v naozajstnom bezpečí a možno aj nejaké peniaze mimo Európskej únie alebo v dosahu policajných orgánoiv USA.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.

One Comment

  1. Dia píše:
    Google Chrome 44.0.2403.130 Google Chrome 44.0.2403.130 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Už ich mali dávno nechať skrachovať asi…