web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Chudáčikovia vojaci?

Autor: admin - dec• 25•2012

Chudáčikovia vojaci Na Vianoce akosi častejšie si spomenieme na ľudí, ktorí nemôžu, spolu s nami alebo so svojimi blízkymi, osláviť sviatky, vychutnať si pohodu a byť jednoducho doma. Médiá priniesli správu o tom, ako takto „postihnutí“ sú chudáčikovia naši vojaci v Afganistane.

Poviem, rovno, rozčúlilo ma to. Patrím ku generácii, ktorá absolvovala povinnú vojenskú službu za socializmu. Nikto sa nás nepýtal, či chceme ísť na Šumavu, kde mrzne aj v lete, či chcem pucovať tank alebo sa zakopávať v lese. A „žold“ nám stačil ledva na keks a malinovku v arme, vojenskej kantíne. Dnes sú tieto časy preč a vojakom je len ten, kto sám chce. A ešte to má dobre zaplatené.

A médiá ľutujú a súčasne oslavujú ľudí, ktorí si sami vybrali povolanie vojaka, sami sa rozhodli ísť na misiu do vzdialenej krajiny, ktorá nás nemusí zaujímať, a za veľmi slušné peniaze daňových poplatníkov, ktorí sami väčšinou zarábajú niečo medzi minimálnou a priemernou mzdou, robia „robotu“ pre niekoho celkom cudzieho. Iste, ich rodiny sú bez otcov, manželov a synov, ale to je zodpovednosť predovšetkým tých chlapov, oni na to mali myslieť. Koniec koncov, ich „utrpenie“ je vyvážené celkom slušným šekom každý mesiac a na konci kariéry viac ako dobrým výsluhovým dôchodkom.

hasiči

Pre nás, aj vás, v blízkom okolí, v tejto krajine, je oveľa dôležitejšie to, čo robia napríklad hasiči, záchranári, železničiari a mnohí iní. Mohol by som spomenúť cestárov, ale sa ukazuje, tí dlabú na svoju robotu nie len cez Vianoce. Takí hasiči sú tiež štátni zamestnanci, ako tí vojaci kdesi v tramtárii. Ale chránia životy a majetok svojich spoluobčanov tu, doma, na Slovensku. Rozhodne sa však nedá povedať, že by zarábali až tak dobre, že by sa mali dobre na dôchodku a že bych médiá oslavovali a ďakovali im. Hoci si to podľa mňa zaslúžia nepomerne viac, ako ten s puškou v cudzej krajine.

Je veľa povolaní, kde ľudia pracujú bez ohľadu na to, aký sviatok je v kalendári. Napríklad aj to, že si teraz, cez Vianoce, môžete čítať tento blog, znamená, že minimálne pracovníci v elektrárňach, v rozvodnej sieti či v telekomunikáciách, pracujú a ich blízkym teraz doma možno chýbajú.

Je veľa ľudí, ktorí poctivo robia svoju prácu, ktorú si vybrali a sú dôležitejší pre náš pokojný život. Spomeňte si na nich a aspoň v duchu im poďakujte. Ja viem, robia len svoju prácu, ale robia ju dobre a robia ju pre vás.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.