web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Balkán nezvláda utečencov. Hrozí, že uzavrie hranice.

Autor: admin - okt• 26•2015

Pod týmto názvom vyšiel článok na http://www.sme.sk/c/8049030/balkan-nezvlada-utecencov-hrozi-ze-uzavrie-hranice.html. Až doteraz som žil v domnení, že hranice sú uzatvorené pre každého, kto necestuje s platným cestovným dokladom a neprejde kontrolou pohraničnej polície (doklady) a colníkov (tovar a peniaze). Ak vylúčime priestor Schengenu, kde platí špeciálny režim, tak hranice štátov sú oprávnení ľudia prekračovať len na hraničných prechodoch a len so súhlasom pohraničných zložiek. Hranica nie je holubník. Či?

Ešte mám v pamäti, ako nám kontrolovali nie len doklady, ale aj obsah tašiek či kufra na aute, keď sme zo Slovenska cestovali do pohraničného maďarského mesta. Najprv naši slovenskí colníci a policajti a potom maďarskí. Dokonca si pamätám, ako mi nedávno pri ceste do Rakúska rakúsky pohraničný policajt svietil do nádrže na aute (aspoň že elektrickým lampášom) a hľadal tam neviem čo. Ba si stále pamätám, ako som pri ceste z Rakúska do Nemecka musel zastaviť a dať doklady kontrole, kým som mohol pokračovať ďalej. A pri návrate späť mi slovenské orgány kompletne prezreli batožinu v aute. A zrazu sa dočítam, že si každý môže labzovať cez hranicu ako sa mu zachce a vládne orgány uvažujú, že možno začnú robiť na hraniciach aspoň kontroly.

Tak neviem, to som len ja zle pochopil funkciu hraníc? Alebo aj vám sa zdá normálne, že príslušníci ktovie akého štátu bez dokladov sa v skupine promenádujú po kraji a prechádzajú nie len „zelenú“ hranicu, ale dokonca likvidujú evidentný pohraničný plot a v podstate násilím si vynútia vstup do cudzej krajiny? Čítal som ale na internete, že pohraničné orgány, „dohliadajúce“ na tento presun, zastavili človeka, občana jedného zo štátov EÚ a donútili ho využiť ďaleký pohraničný prechod. Neviem, ako ho identifikovali, či podľa farby pleti alebo podľa filmovej techniky? Lebo vraj osoby, ktoré hromadne prekračujú hranice, sú vraj vybavené takou kvalitnou mobilnou a výpočtovou technikou, o akej sa naším ľuďom zarábajúcim minimálnu mzdu ani nesnívalo.

V situácii, kedy sa oficiálni predstavitelia vlád štátov združených v Európskej únii vyhrážajú svojím občanom, ktorí ich svojimi daňami živia, že budú ich výroky na sociálnych sieťach a internete všeobecne posudzovať ako trestný čin (hanobenia rasy) mám obavy napísať nejaký názor, s ktorým by ste mohli súhlasiť alebo ho ostro odmietnuť. Len sa mi zdá divné, že ešte nedávno takmer hermeticky uzavreté hranice sú zrazu priechodné ako korzo, len občas sa ozve ktosi, že už ich je priveľa.

Priveľa? To ako je nejaká norma? Je nejaký štandard? To sa predstavitelia štátov stretli a dohodli sa (alebo im bolo oznámené), koľko ľudí tade pôjde, koľko je „normál“? To by potom ale bolo nie o spontánnom pochode utečencov, ale o organizovanom presune. To by potom vysvetľovalo, prečo bolo nutné rozbiť Srbsko, silný štát, a urobiť tak „dieru“ v krajine. To by vysvetľovalo, prečo je tak kritizované Maďarsko, ktoré jediné dodržuje zákony o hraniciach a postavilo ploty, aby nemuselo strieľať. To by vysvetľovalo obavy Slovinska, ktorému sa pôvodne nemalo nič stať. To by vysvetľovalo urýchlené prijatie Chorvátska do Únie…

Čo bude EÚ robiť s toľkými ľudmi navyše? Už teraz je tu nezamestnanosť.

Nedávno som sledoval v telke dokument o Falklandských ostrovoch. Zaujali ma dve veci. Po vojne s Argentínou, kedy jej Británia v podstate rozprášila loďstvo, sa stali dve veci. Pôvodné teritoriálne vody v pásme 12 míľ, ako je bežné podľa medzinárodného práva, Británia rozšírila na 200 míľové pásmo (toto pásmo je považované za hospodárske pásmo krajiny na pobreží). Kašlala na nejaké medzinárodné právo, ktoré platí len v dvoch prípadoch. Buď sú obe krajiny rovnako silné a nikto si nedovolí zaútočiť, alebo jedna z krajín potrebuje získať čas, tak uzavrie nejakú dohodu podľa „práva“. Británia skrátka využila právo silenejšieho a bez ohľadu na názor Argentíny alebo kohokoľvek iného vyhlásila pásmo 200 míľ okolo súostrovia za svoje tritórium a ochraňuje ho za pomoci armády. Má snáď niekto chuť skúsiť vstúpiť do tohto nezákonne vyhláseného pásma a overiť si platnosť zákonov podľa medzinárodného práva?

A druhá vec. Občania Falkland sa vyjadrili na kameru, že vo vojne s Argentínou bojovali za svoj spôsob života a bránili ho.

Prečo my nemáme právo chrániť svoj spôsob života a diskusia na internete je buď blokovaná alebo sa diskutujúcim vyhrážajú väzením predstavitelia moci?

Diskutujte opatrne, aby ma nikto nežiadal o IP adresu, odkiaľ ste písali, prosím.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.