web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Automatizácia a priemysel

Autor: admin - aug• 27•2013

Automatizácia a priemysel Šikovné ručičky dokážu v domácich dielňach opraviť alebo vyrobiť takmer všetko, veď pulty hobbymarketov sú plné náradia a pomôcok pre domácich majstrov. Avšak výroba vo veľkom funguje na úplne inom základe, ako je šikovný remeselník. Skrátka doba pásovej výroby, ako ju zaviedol Henry Ford, je dávno preč.

Pred mnohými rokmi som mal tú možnosť počas stáže v bavorskom Mníchove navštíviť niektoré podniky, medzi nimi aj výrobný závod Siemensu, kde produkovali počítačové tlačiarne. Ohromné haly boli plné dráh pre automatické vozíky pre zásobovanie strojov materiálom či súčiastkami, niekoľko CNC obrábacích centier obsluhoval jediný obrábač kovov s titulom inžiniera a v celej fabrike najviac ľudí sedelo v miestnosti, kde sledovali na obrazovkách počítačov, ako továreň vyrába tlačiarne, balí ich a expeduje.

Presne tak, ľudia sa pozerali, ako stroje vyrábajú. Dodnes si pamätám, ako nám sprievodca, celý smutný, pretože to bol jeho posledný deň v práci, hovoril, že továreň zamestnáva 76 pracovníkov. Všetko bolo automatizované. Odber materiálu v sklade, doprava materiálu po závode, obrábanie a montáž, skladanie kompletov, skúšky a balenie, expedícia. Riadiace systémy a ich snímače kontrolovali, či ide všetko podľa programu, ľudia len čakali, že ak by sa dačo pokazilo, aby mohli zasiahnuť. Vtedy nám to všetkým, čo sme sa exkurzie zúčastnili, pripadalo ako zo sci-fi filmu.

V priemyselnej výrobe je to dnes už skoro všade takto. Nároky na rovnomernú kvalitu produkcie si vyžadujú, aby automatizácia nahradila odborný prístup školeného a skúseného pracovníka. Zatiaľ čo mechanizácia mala za cieľ uľahčiť prácu ľuďom, automatizácia znižuje potrebu ľudí vo výrobe. Videli ste automatickú linku na triedenie balíkov? Automatickú systémy na balenie faktúr do obálok? Automatizácia v priemysle znižuje zaťaženie a počet pracovníkov, ale súčasne kladie nároky na vzdelanie tých, ktorý s automatickými linkami pracujú.

Riadiace systémy dokážu pracovať bez chýb, rýchlo a efektívne. A neúnavne. Či už sa jedná o zváranie karosérií automobilov, či balenie potravín alebo výrobu spotrebnej elektroniky. Automatizované systémy to dokážu rýchlejšie, lacnejšie a presnejšie.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.