web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Vešať či zvesiť?

Autor: admin - jan• 17•2013

prezidenta Vešať či zvesiť? Či náhodou, či to niekto „vymyslel“, ale okolo prezidentov na Slovensku aj v Čechách je v tomto čase celkom veselo. Do nového roka sa obaja „zapísali“ nezabudnuteľnými amnestiami, v Čechách k tomu navyše pridali „cirkus“ verejnej voľby prezidenta. No ale z toho sa nestrieľa.

Účasť vo volebnej kampani, okrem Čechov, aj rakušana a japonca je zábavným folklórom, sprevádzajúcim prezidentskú volebnú kampaň. Je skrátka veselo. To bude ale rýchlo zabudnuté. Čo zabudnuté tak skoro nebude, to je Klausova rozsiahla amnestia, cca 7 tisíc odsúdených sa dostalo na slobodu, spolu s tým bolo ale zastavené aj stíhanie v rozsiahlych ekonomických aj korupčných kauzách. S dopadom na obyčajných ľudí, ktorí si údajne už nebudú môcť nárokovať odškodnenie.

Právnici chystajú svoje kroky, politici sa angažujú a čo môžu obyčajní ľudia? Ako vždy, nič. Teda aspoň si to myslí „vrchnosť“. No bežní ľudia sú iného názoru a dávajú ho najavo. Nespokojnosť s konaním českého prezidenta s údajne vopred dobre pripravenou amnestiou pre vybraných stíhaných „podnikateľov“ dávajú najavo svojsky. Starostovia obcí a riaditelia škôl zvesili zo stien obrazy prezidenta Klausa. Nebude tam na očiach visieť niekto, koho si pre jeho činy nemôžu vážiť.

Neviem, či je v zákone o štátnych symboloch, medzi ktoré patrí aj obraz prezidenta, zakomponovaný trest za jeho nedodržiavanie. No slušný človek musí mať právo prejaviť svoj nesúhlas s tými, čo vedú štát. Štát totiž nepatrí jeho predstaviteľom, patrí jeho občanom.

No nie len v Čechách je okolo prezidenta rušno. Aj ten náš udelil amnestiu, nie tak rozsiahlu a okrem dvoch „umelcov“, ktorí sa von aj tak nedostali, v podstate o nič nešlo. Čo sa ale nedá povedať v kauze okolo generálneho prokurátora. Údajne ho máme právoplatne zvoleného a prezident ho má vymenovať. Ten si však myslí, že môže, ale nemusí a jemu sa nechce. Či má proti nemu niečo, alebo má niečo na neho, to sa my obyčajní asi nedozvieme.

A zrazu dakoho zaujíma, čo robil prezident Gašparovič v lete 2009. Raz sa hovorí, že si užíval more, inokedy že bol na futbale, raz to bolo v sobotu, raz v nedeľu. Ja viem, skleróza je sviňa, nie je to choroba, len sa človek nabehá, no ale že by kancelária ústavného činiteľa alebo tajná služby, čo ho chráni pred streľbou, nemali odložené poznámky? Celé je to dáke divné. A či je to za prokurátora lebo na prokurátora, kto vie? A či nie je prokurátor, lebo by to bolo na prokurátora?

Tak len čakám, ako to bude s občianskou neposlušnosťou u nás. Ľudia čakajú na vysvetlenie, miesto toho sa im dostáva zahmlievania. Ako to bude s portrétami? Bude sa vešať či sa zvesia? Či sa z toho nestrieľa?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.