web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

V aute jazdím so Sygic navigáciou

Autor: admin - nov• 26•2015

points-of-interestRád jazdím autom a je jedno, či je mojím cieľom obchodná schôdzka v nejakom veľkom meste alebo ma súkromné cesty za hobby a výletmi zavedú do odľahlejších miest. Cestovaniu som „prepadol“ už v detstve vďaka mojím rodičom a mám precestovaný značný kus Slovenska aj Čiech a niektoré oblasti Maďarska, Rakúska, Nemecka aj Poľska. Keď mám prísť v určený čas, využívam gps do auta.

V minulosti som veľa cestoval autobusmi a aj vlakmi, ale v posledných rokoch dávam prednosť osobnému autu. Nie len preto, že systém verejnej hromadnej dopravy je u nás v žalostnom stave, ale tiež preto, že potrebujme byť flexibilný a dostať sa často do miest, kde by to vlakom nešlo a autobusom len tri krát za deň 😉

Na mnoho miest jazdím pravidelne, takže cestu poznám a prešiel by som ju zrejme aj so zatvorenými očami. Je pravda, že za posledných dvadsať rokov niektoré cesty zmenili tvar, pribudli nové križovatky aj obchvaty, ale keď jazdíte pravidelne alebo často niektorými krajmi, zmeny postupne registrujete a pamätáte si cestu. No keď sa niekam vrátim po dvadsiatich rokoch, všetko je ako keby som videl po prvý raz. A najmä prejazdy väčšími mestami sú oveľa komplikovanejšie. Preto aj keď som zvyknutý orientovať sa podľa máp, nie len v aute, ale aj na bicykli, vždy jazdím s navigáciou v aute. Okrem toho, že ma naviguje cez cesty a križovatky, vždy viem, koľko kilometrov a koľko hodín mám do cieľa cesty. To mi umožňuje pružne upravovať počet a dĺžku prestávok na kávu alebo aj obed a pritom prísť do cieľa včas.

Jazda s navigáciou má aj ďalšiu výhodu. GPS mapy v navigácii vám vždy ukazujú tvar cesty pred vami, smer a ostrosť zákrut, že sa blíži dedina, kde bude treba spomaliť. Ideálne v neznámej krajine, ale skutočne tento „radar“ oceníte počas jazdy v noci, v hustom daždi alebo v hmle. A to aj v známom teréne.

GPS do auta mi už poslúžilo ako „budík“. Niekedy sa mi stávalo, že som pri dlhej ceste zabudol odbočiť a uvedomil som si to až po niekoľkých kilometroch. Pri jazde s navigáciou sa mi to nestáva, navigačka ma vždy upozorní, že sa blíži odbočka. Šetrí tak môj čas aj palivo.

Donedávna som používal navigáciu kúpenú kedysi po kúpe nového auta. Auto ešte slúži, zato navigačný prístroj má už najlepšie roky za sebou. Vrátane máp, za ktoré treba pravidelne platiť, aby boli aktuálne. Po poslednom probléme som sa poobzeral po navigácii na Android zariadenia.

route-computing

Po testoch som zvolil navigáciu Sygic. Skúšobne som ju inštaloval do 7 palcového tabletu s vysokým rozlíšením. Nemám v ňom dátovú SIM kartu, pracuje len na WiFi. Ale pre správnu funkciu máp žiadne spojenie nepotrebuje. Mapy sú offline a presnú orientáciu zabezpečuje GPS senzor. Po jednoduchej a bezproblémovej inštalácii do tabletu som si stiahol bezplatne mapy takmer celej Európy (mohol som aj Island, Maltu a Rusko, ale tam sa zatiaľ nechystám) a teraz už žiadne dátové pripojenie nepotrebujem. Len nastavím cieľ cesty, zvolím či pešo alebo autom, či chcem ísť po diaľnici a vyberiem z niekoľkých navrhovaných trás, ak je cieľ ďaleko. A nechám sa navigovať.

Mám držiak na malý tablet do auta, ale plánujem si zaobstarať šikovný dotykový smartfón, aby som mal mapy v ňom. Ako telefón totiž využívam mnohotlačítkový smartfón, najmä pre SMS a maily, ale mobil sa mi kvôli navigácii oplatí kúpiť, aj keď ním nateraz nebudem telefonovať. Okrem navigácie má aj foťák a kameru a vydrží na baterku podstatne dlhšie, ako moja stará sólo navigácia. Takže bude slúžiť aj na výletoch bicyklom. Sygic je v základnej, veľmi dobre použiteľnej verzii úplne zadarmo a za jednorázový poplatok sa dokupujú rozšírené funkcie doživotne. Žiadne mesačné alebo ročné poplatky. Zaplatíte raz a máte do do konca života. A samozrejme vždy aktuálne mapy, keď ste v dosahu wifi alebo máte v mobile dátový paušál.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.