web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Už som aj opravár chladničiek

Autor: admin - sep• 15•2024

Považujem sa za kutila a práca s ručným náradím mi nie je cudzia. Rozoznám kliešte od skrutkovača a pri práci s pílou sa nezraním. Hoci s dlátom sa mi to raz podarilo 😉 Skrátka na drobné opravy v domácnosti nikoho nemusím volať a občas si aj nejakú maličkosť do bytu vyrobím. A už viem aj opraviť staršiu chladničku, keď prestane chladiť.

Niektoré veci robím preto, že ma bavia, niektoré preto, že musím. Tak som sa naučil tesárčinu aj prácu na streche, naučil som sa zvárať jednoduché konštrukcie. Bol som lenivý čakať mesiace na majstrov, kým sa uráčia. Takže si už aj urobím rozvod vody polyfúznou zváračkou z PPR rúrok. No a minulý týždeň som už aj vymenil termostat na našej chladničke, lebo ma nebaví čakať v lete týždeň na opravára.

Prvý raz sa nám stala táto porucha pred šiestimi rokmi v zime. Potraviny prečkali na balkóne v paneláku. Opravár vymenil mechanický termostat s kapilárou ani nie za pol hodiny. Nemám problém zaplatiť majstra, lebo viem, že okrem skúseností a potrebných súčiastok má v brašni aj potrebné náradie a tiež drobné diely, keby sa ukázalo, že ich treba. Ja by som musel do obchodu alebo na internet a teda čakať pár dní. No keď sa ten termostat pokazil po piatich rokoch v lete a my sme museli čakať týždeň na jeho príchod a opravu, to ma už aj dosť štvalo. No opäť som pozorne sledoval jeho prácu.

Až také zložité to nie je a okrem imbusového kľúča k tomu v podstate nič netreba, hoci kombinačky sa hodia. A to všetko normálne mám doma, ani kvôli tomu nemusím do dielne, kde teda mám onakvejšiu výbavu. Takže keď toto leto zase chladnička prestala chladiť, išiel som na istotu. Bola samozrejme istá pravdepodobnosť, že je v ťahu aj motor alebo kompresor, ale to hravo zistím, keď vymením pravdepodobne nefunkčný termostat. Na výmenu chladničky je potom času dosť.

Skôr, než som objednal súčiastku z eshopu som vyskúšal kamenný obchod. A domov si priniesol požadovaný mechanický termostat s kapilárou dlhou 120 cm. Zručne som zložil dvere, aby som sa dostal ku krytu ovládania chladničky a starý termostat putoval na stôl a nový termostat do chladničky. Prehodenie troch vodičov si vyžaduje len pozorné sledovanie číslovania kontaktov 3, 4 a 6 a po zasunutí kapiláry a upevnení termostatu som mohol chladničku opäť zapnúť do zásuvky elektrickej siete. Kompresor chladničky sa rozbehol a o pár minút už bol výparník studený. Otáčaním gombíka termostatu som si overil jeho správnu funkčnosť a tým som mohol opravu chladničky považovať za hotovú.

Samozrejme bolo treba doplniť zásoby a nahradiť tie, ktoré poruchu chladničky neprežili, kým sme neboli doma. No ale to vyriešila suma ušetrená na cestovnom a práci chladiara, ktorý nemusel prísť a pri ktorom som ani nezisťoval, či má čas. Takúto jednoduchú opravu budem od teraz robiť sám.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.