web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Tie tričká nič nevydržia

Autor: admin - aug• 16•2013

Tie tričká nič nevydržia Nedávno som zistil, že jedno z mojich obľúbených tričiek, z akcie Lotus Ami Pro 3.0 Show musím vyradiť. Že už ho nezoberiem na seba medzi ľudí, len do dielne alebo záhrady. Mám naňho veľmi zaujímavé spomienky.

Kto pozná počítačovú firmu Lotus a jej programové vybavenie, už asi tuší, o čom chcem písať.

V počítačovom takmer praveku, keď nadstavby na operačný systém DOS s názvom Microsoft Windows 3.0 a 3.1, poťažmo v sieťovej verzii 3.11, sa začali nesmelo usádzať na obrazovkách svojich užívateľ, bolo kvalitného software nedostatok a kompatibilné boli tieto programy s ničím. Jedným z lídrov na trhu bola firma Lotus, ktorá svoju slávu postavila na tabuľkovom kalkulátore Lotus 1-2-3 a neskôr vyvinula multidimenzionálny spreadsheet Lotus Improv, ktorému sa konečne v týchto rokoch dokázal ako tak dotiahnuť Microsoft Excel aspoň na päty. A medzi textovými editormi pre vtedajšie Windows bol kráľom Lotus Ami Pro.

Dokázal neuveriteľnú prácu s textom, tvorbu registrov, obsahu strán aj a štruktúry, delené dokumenty, prácu s obrázkami a grafmi, makrá a iné veci. Pre svoje súbory používal koncovku *.sam a to preto, že pôvodne to bol produkt indickej firmy Samna a volal sa Samna word. Firma Lotus ho kúpila a vylepšila. A ako registrovanému zákazníkovi produktov Lotus (v tých rokoch platila u nás takzvaná mzdová regulácia a Lotus 1-2-3 ver 2.4 bol skvelým pomocníkom, ako využiť limity na doraz a vyhnúť sa pokute) mi prišla (vtedy listom) pozvánka na Road show „Loutus Emí Prou free poit zírou šou“, stačilo len zvoliť účasť v Prahe, Varšave alebo Budapešti. Návratku som vyplnil a odoslal, opäť poštou. Internet mala len armáda a špičkoví vedci.

O pár dní mi zvoní telefón (na stole, mobil mali len ľudia z firmy Velux a za príchodzí hovor platili desať korún, okrem iného), v ktorom mi milý ženský hlas ľúbozvučnou češtinou oznamuje, že som sa zrejme pomýlil pri vyplňovaní návratky na Lotus Ami Pro 3.0 Show, lebo som zaškrtol Budapešť. A to je jednak veľmi ďaleko a ani by som tam ničomu nerozumel.

Poprosil som pani, aby sa pozrela na mapu Európy, ak ju má pred sebou. Mala. A aby si našla Budapešť. Našla. A pozrela sa, ako je z nej ďaleko do Banskej Bystrice. Lebo z Prahy do Budapešti možno ďaleko je, ale od náš určite nie. Takže ja stihnem na siedmu prísť do práce, urobiť poradu, na jedenástu sa dostaviť do hotela v Budapešti a na večeru som pohodlne doma. A ani s tým nerozumením to nebude také zlé 😉

Nakoniec som to naozaj absolvoval podľa plánu, zúčastnil sa zaujímavej prezentácie, z ktorej som si priniesol okrem zážitkov aj biele tričko „Lotus Ami Pro 3.0 Show“ a neskôr si Ami Pro 3.0 aj kúpil a používal. A tričko veľmi rád nosil.

Avšak od roku 1993, kedy sa tá udalosť odohrala, už ubehol naozaj nejaký ten čas. Firmu Lotus kúpila IBM, z Ami Pro sa stal najprv Lotus WordPro, aby potom zanikol a v balíku kancelárskych aplikácií Lotus SmartSuite ho nahradil OpenOffice. Raz-dva krát za rok Ami Pro spustím, väčšinou vo virtuále Windows XP, ale to tričko už to má zrátané.

Tak som tu aspoň virtuálne zatlačil virtuálnu slzu za zlatými časmi počítačov. A bavlnených tričiek.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.