web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Seniorský účet nie je vždy seriózny

Autor: admin - nov• 23•2015

Považovať banky za seriózne inštitúcie dnes už hádam nikto nemôže. Zdierajú ľudí, kde sa dá a nazývajú ich „klient“. Predstavujú pre nich však len zdroj peňazí z poplatkov a nezastavia sa ani pred starými ľudmi. Zneužijú ich neznalosť, alebo ich zavádzajú zmätočnými pojmami, len aby z nich vysali čo najviac peňazí. Nedávno som si opäť v reštaurácii vypočul „zaujímavý“ príbeh, v ktorom figurovala jedna z najväčších, dnes už bývalých, slovenských bánk. Zámerne nebudem menovať červeno modrú banku, lebo podobne to môže fungovať aj v ostatných bankách na Slovensku.

So staršou paňou, evidentne starobnou dôchodkyňou, sa rozprávala pri vedľajšom stole pravdepodobne jej dcéra. Začalo to tým, že stará pani sa evidentne chcela pred mladou pochváliť, aká je šikovná a ukázala jej platobnú kartu, ktorú dostala k bankovému účtu. Aby nemusela chodiť pre dôchodok na poštu. na otázku, aká je to karta dostala odpoveď: „VISA“. „Visa aká?“ znela opäť otázka. Stará pani bola evidentne zaskočená, že existuje viacero VISA kariet sa dozvedela práve teraz. No ale zakontrovala ukázaním dokumentov na inkaso poplatkov za bývanie v byte aj za mobil. Nemusí chodiť na poštu a stáť tam v rade. A vraj za každú platbu v obchode kartou jej banka vráti jeden percento. Mladšia z dvojice si vypýtala aj ďalšie dokumenty, ktoré mala stará pani k účtu a karte pri sebe a následú spŕšku slov si vypočula takmer celá kaviareň.

„Dvadsať centov za každý výber z bankomatu? Dve eurá za výber z cudzieho bankomatu? Dvadsať centov za príkaz na úhradu pri prepážke v banke? To myslíš vážne? Podľa čosi si vyberala, kde si otvoríš účet?“

„No, táto banka je najbližšie,“ znela neistá odpoveď. „A okrem toho toto je seniorský účet, bez mesačných poplatkov.“

„Nafigu ti je účet bez mesačných poplatkov, keď zaplatíš poplatky vždy, keď použiješ kartu alebo sa otočíš v banke aby si ich pozdravila! Veď tú kartu vlastne ani nemôžeš používať! Prečo sa dopredu neporadíš, kým vyvedieš zase nejakú hlúposť?“

V duchu som súhlasil s mladšou z dvojice. Stará pani asi žije v duchu v minulých časoch, kedy si starších ľudí vážili, dnes ich len okrádajú kadejakí šmejdi. Platiť za to, že platím kartou svojimi peniazmi? To kde sme? Platiť za to, že si z bankomatu vyberám svoje vlastné peniaze? To to už naozaj nikto nič negarantuje?

Našťastie existujú banky, ktoré majú nie len vedenie účtu zadarmo, ale aj výbery z bankomatu, po splnení istých podmienok, tiež zadarmo a za platbu kartou v obchode tiež nič neplatíte. Banky, kde sa nemusíte obávať svoje peniaze používať.

Otvorte sú účet v banke, ktorá vás neklame.




 

 

 

 

 

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.