web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Nemáte antivírus na MS Winows? Tak ho dostanete, nasilu.

Autor: admin - jan• 05•2014

windows-xp-professional-free Počítače s operačným systémom MS Windows sú značne rozšírené najmä medzi laickými užívateľmi, v štátnej správe a veľkých korporáciách, bez ohľadu na typ OS. Je to dané marketingom firmy MicroSoft. Momentálne sa snaží „vyradiť“ z používania MS Windows XP z roku 2002. Napríklad aj tým, že sťaží ich používanie. Nezačal vám váš počítač ísť nejak podozrivo pomaly?

Firmy predávajúce počítače a počítačové programy sa snažia užívateľom nahovoriť, že starý program je zlý program a mali by sme ho aktualizovať alebo najlepšie kúpiť si rovno najnovší. Samozrejme že najnovší systém nám len ťažko pôjde na „starom železe“, teda počítači spred troch či štyroch rokov, najmä ak sme sa dali ukecať predajcom, že Celeron nám stačí, že na MS Windows XP 512 MB RAM určite stačí a podobné keci, ktorými chcú ospravedlniť predávanie lacných šuntov, ktoré už po roku používania nestíhajú. Najmä ak na radu tiežodborníkov aktualizujeme všetko, čo v počítači máme. Takže nám rovno nanútia nový operačný systém s novým počítačom, ale zase nie dosť výkonným, aby sme o dva roky znova riešili otázku nákupu nového počítača.

Aktualizácie operačného systému a aplikačných programov sú vnucované pod pláštikom bezpečnosti. Objavujú sa bezpečnostné trhliny v programoch, ktovie, či tam nie sú náhodou zakódované úmyselne. A tak nám vlastne bránia používať naše počítače, kúpené za naše peniaze.

Bezpečnosť bez aktualizácií

Ak je váš počítač pripojený do internetu, hrozí mu viacero typov útokov práve cez sieť. Brániť svoj PC aj svoje dáta a súkromie môžete tak, že si nainštalujete antivírus a firewall, ktorým zveríte dohľad nad bezpečnosťou svojho počítača alebo notebooku a aktualizujete len tieto podstatne menšie programy. Keď po nainštalovaní MS Windows a vyladení počítača na svoju prácu vypnete automatické aktualizácie, dočkáte sa stability systému a jeho trvanlivosti.

Vy nepotrebujete nové funkcie operačného systému ani programov, ak vám všetko funguje ako má a počítač robí to, čo od neho požadujete a očakávate. Poznám veľa počítačov, ktoré už desať rokov fungujú na operačnom systéme MS Windows XP s vypnutými automatickými aktualizáciami a fungujú spoľahlivo a stabilne. Neinštalujú sa ani nové verzie používaných programom. Nové a mohutné verzie sú určené pre výkonnejšie novšie počítače, staré stroje by mohli výrazne spomaliť. Používanie starších, pritom dobre fungujúcich programov, pomôže spolu so starším operačným systémom využívať aj starý počítač, ktorý by ste inak pod tlakom reklamy vyhodili. A prečo? Nemáte kam dávať svoje peniaze?

Aktualizácie zneužívané výrobcami programov

Firma MicroSoft zvažuje, že na počítačoch s operačným systémom MS Windows XP zapne na diaľku Windows Defender, ak nie je zapnutý iný antivírus. Koľká to starostlivosť o naše blaho a bezpečnosť, pomyslel by si nejeden užívateľ počítača s operačným systémom Microsoft Windows XP. No ako je možné, že niekto má prístup do nášho počítača, vie zistiť, ktoré programy používame a vie na diaľku zapnúť nejaký program? Hoci ten „jeho“? A keď vie toto, čo všetko ešte vie? Čo je schopný nám v našom počítači vypnúť alebo naopak, nainštalovať?

windows-xp-professional-free

Podľa licenčného ujednania (ktoré ale nie je nadradené naším zákonom, našťastie), s ktorým musíte súhlasiť, ak chcete MS Windows používať, nie ste vlastníkom tohto programu. Čo si teda za svoje peniaze kupujete? Nie je to MS Windows, nie je to CD. Máte právo používať tento program. Vlastne „váš“ operačný systém stále patrí výrobcovi, firme MicroSoft a teda si s ním môže robiť čo chce.

Zámerné spomalenie počítača

Ak na staršom počítači so starším systémom spustíte najnovší program, môže sa stať, že sa počítač spomalí. Väčší podiel výkonu procesora a veľkosti pamäte RAM začne využívať na samotnú réžiu seba samého a menšia časť ostane vám, ako užívateľovi a vaším dátam. Jednoducho sa vám nebude dať efektívne pracovať.

Microsoft sa snaží užívateľom predať najnovší operačný systém MS Windows 8, ale užívatelia ho nechcú, ani domov ani do firiem. Ostávajú pri starších a osvedčených systémoch Windows XP a Windows 7. A ako ich vytrestať? Pomocou automatických aktualizácií im nainštalovať v „ich záujme“ nejaký program, spomaliť im ich stroj a presvedčiť ich na kúpu nového počítača. A na ňom je predinštalovaný MS Windows 8.

Ako vybabrať s Microsoftom?

Jednoducho. Vypnite si automatické aktualizácie a používajte vyladený systém, tak ako ste ho nainštalovali. Neprekvapí vás nový vzhľad OS ani programov a nemusíte hľadať, kam zase presunul voľbu alebo funkciu, ktorú ste roky používali.

startmenu

A keď dôjde na „lámanie chleba“ a budete kupovať nový počítač, skúste niektorý z linuxov. Na prvý pohľad nič nerozoznáte, na druhý zistíte, že sa vám v tom pracuje lepšie a po tretie, nikto vás nebude ani špicľovať ani nútiť aktualizovať, keď sami nebudete chcieť. Ako bonus dostanete imunitu proti počítačovým vírusom, operačný systém a spústu programov úplne zadarmo, a inštaláciu tých programov oveľa jednoduchšie, ľahšie a rýchlejšie, ako vo Windows.
image001

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.