web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Moje auto do mesta

Autor: admin - aug• 11•2013

Asi som zdedil po otcovi záľubu vo väčších autách. Na časté a dlhé cestovanie po Slovensku alebo do zahraničia je to pohodlné a bezpečné. No na krátke jazdy po meste sú veľké autá nemotorné. Najmä pri parkovaní. Takže keď som dlhé štreky vymenil za krátke presuny, hľadal som druhé auto do rodiny.

Jazda z domu do práce alebo na poštu či za zákazníkmi je po meste vždy krátka a dalo by sa to všetko zvládnuť aj pešo, pokiaľ by ste so sebou nemuseli niesť náradie na servis či tovar. Takže auto je nevyhnutnosťou a hlavne, aby bolo praktické a priestranné. Takže voľba padla na malé kombi, pre ľahký prístup k veľkému kufru, všetko s ohľadom na ľahké nakladanie a vykladanie. To sú jeho hlavné výhody.

Jazda po meste znamená časté štartovanie a zhasínanie motora. Takýto režim oveľa viac vyhovuje motoru benzínovému, ako naftovému. Malé motory majú pri naložení nákladom paradoxne vyššiu spotrebu, takže voľba padla na objemovo väčší motor, ktorý má väčší krútiaci moment a teda je možné ho prevádzkovať v režime nižších otáčiek, kedy reálne dosahuje naozaj nízku spotrebu benzínu.

Aj náklady na údržbu takéto motora sú nízke. Nijaké vstrekovacie trysky, nijaké vysokotlaké čerpadlo, nijaké turbo, ako u veľkých diesloch. Raz za čas stačí vymeniť lacné zapaľovacie sviečky a každých 150 tisíc kilometrov rozvodový remeň a vodnú pumpu, čo sú smiešne nízke náklady oproti nákladom na servis nafťákov. Takže moja benzínová jednašesťka má spotrebu mimo mesta 6,5 litra a v meste okolo deväť litrov na sto kilometrov. Možno sa vám to zdá veľa, ale keď do nákladov na prevádzku zarátate aj náklady na servis a náhradné diely, razom ste niekde inde. Tak lacné auto hocikde nezoženiete. A to nehovorím o jeho spoľahlivosti. Stačí len tankovať a nezabudnúť na pravidelné intervaly výmeny oleja a filtrov.

A pritom toto skvelé auto Ford Focus môžete využiť aj na víkendové výlety s rodinou. Pohodlné, priestranné, spoľahlivé a úsporné. A má vynikajúce jazdné vlastnosti, ak sa rozhodne na chvíľu sa stať pretekárom a rezať zákruty 😉 Mám toto auto rád.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.