web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Máte radi kosti?

Autor: admin - dec• 25•2012

kosti Teraz nemyslím ten americký seriál z prostredia antropologických vyšetrovaní. Ani nemám na mysli, či radi obhrýzate kosti z polievky alebo dobre prepečené rebierka. Pýtam sa, či máte radi ľudské kosti.

Ja si myslím, že ľudia majú radi ľudské kosti. Ako inak si vysvetliť návštevy kostníc, teda väčšinou podzemných skladísk ľudských ostatkov, organizované exkurzie po katakombách s vyhliadkou na kopy naukladaných kostí nebožtíkov, zväčša po epidémiách, ktoré mestá v stredoveku postihovali.

Podzemné skládky kostí vznikli tak, že keď pre náhle úmrtia veľkého počtu ľudí, najmä pre šírenie sa moru a iných chorôb, nebolo kde telá pochovávať, tak sa otvárali staré hroby a kosti z nich sa ukladali zväčša v podzemní kostolov alebo aj ulíc, ktorými stredoveké mestá oplývali. Mnohé z týchto priestorov boli nakoniec zamurované.

Dnes sú tieto miesta otvárané, upravované na expozície a konajú sa k nim exkurzie. Ja to nechápem. Môžete mi niekto vysvetliť, prečo? Prečo tam chodíte a prečo sa pozeráte na hromady kostí neznámych dávno mŕtvych ľudí? Čo vás k tomu vedie?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.