web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Susedia v paneláku za trest

Autor: admin - jan• 29•2013

Susedia v paneláku za trest Kto bývate v bytovke, iste mi dáte za pravdu. Príbuzných a susedov si človek nevyberá, len od príbuzných je ľahšie sa odsťahovať. Vo svojom dome si človek môže robiť, čo chce, nastaví si svoje pravidlá, ale dohodnúť sa so susedmi v paneláku je občas veľmi ťažké.

Nedávno sa u nás menili okná na schodištia oboje vchodové dvere. Staré drevené za nové plastové. Sľubovali sme si od toho zníženie nákladov na kúrenie a súčasne ľahšiu údržbu. No to by ste za susedov nemohli mať de-bilov.

Oboje vchodové dvere sa otvárajú smerom dovnútra. Vadí to? Okrem toho, že v takýchto budovách sa dvere majú otvárať v smere úniku, teda von, aby sa pri panike pri požiari ľudia nenatlačili na dvere, otvárané dovnútra a neudusili sa, tak aj ak máte nákup a musíte otvori ľavé krídlo dovnútra a pravú ruku s kľúčom si oškriete o druhú polovicu dverí, tak to nevadí.

Navyše predstaviteľ domovej samosprávy objednal a nechal namontovať zo strany od prístupovej cesty dvere jednokrídle a druhé krídlo nechal namontovať pevné. To ako keby sa už nikto nikdy nesťahoval alebo nekupoval novú skriňu či posteľ. A tento imb€cil ešte vyhlásil, že na chodníku z prednej strany sa jazdiť auto môže, lebo tá značka „Chodník pre chodcov“ na stĺpe na jeho začiatku vraj neplatí.

Susedia v paneláku za trest

Susedia v paneláku za trest

No a keď idete do vchodu spredu, tak ľavé krídlo vchodových dverí sa otvára tiež dovnútra a vypínač svetla je za nimi, tak sa krútite po chodbe potme… a narazíte do bicykla, čo si tam odložilo susedovie dieťa. O automaticky spínaných svetlách so senzormi pohybu títo „jednoduchší“ obyvatelia nepočuli alebo vás na schôdzi prehlasujú, lebo je to vraj drahé. Rovnako ako schodišťové okná, kde sa otvára len jedno krídlo a druhé pevné sa asi už nikdy v živote nebude zvonka umývať. Alebo vy sa chcete na siedmom poschodí vyklánať z okna a načahovať sa na koniec okna?

Vchodové dvere sú zvonka vybavené guľou, ale títo ľudia sú schopní zamkýnať ich zvnútra, vraj proti neprispôsobivým. Číselný kód na otváranie predných nefunguje a kto má kľúč, si aj tak otvorí. Vrátane tých neprispôsobivých. Zato keď ste chorý doma a ide k vám lekárska návštevná služba pichnúť injekciu proti bolesti, musíte ísť dole v pyžame a župane otvoriť vchodové dvere… Jedna babka je schopná každú polhodinu jazdiť výťahom a kontrovať, či sú dvere zamknuté. Keď som týmto ľuďom ukazoval dallas chip a hovoril, ako funguje otváranie dverí bytovky s nimi, ako keby som popisoval krajinu zázrakov.

Takže vchodové dvere bývajú často zamknuté, ale deliace dvere medzi schodišťom a chodbou ku vchodovým dverám nie. Slúžia na to, aby sa pri vchádzaní do bytovky zbytočne nevyvetralo všetko teplo. Lenže vrodená (lenivosť alebo hlúposť?) nedovolí duchom jednoduchým ľuďom tieto dvere zatvárať, ale sa budú každý rok sťažovať, aké sú vysoké nedoplatky za kúrenie.

Susedia v paneláku za trest Ja viem, že hlúpy nevie, že je hlúpy a nemôže za to. Ani za hlúposť ani za nevedomosť. Ja len dúfam, že sa mi podarí dokončiť svoje plány a odsťahovať sa do rodinného domu, kde sa nebudem musieť rok čo rok stretávať na domovej schôdzi s ostatnými vlastníkmi, ktorí rozumu nepobrali, ale sa nechávajú počúvať, pretože doma im to nikto nedovolí a v krčme ich každý ignoruje.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.