web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Invalid nemôže byť chorý?

Autor: admin - aug• 12•2023

Aké absurdnosti platia v našom štáte sa veľakrát človek dozvie, až sa ho samého bytostne dotnú. Alebo mu o nich porozpráva dôveryhodný človek. A keď som nedávno vyrazil do mesta na pracovnú prechádzku, tak som sa zas dozvedel vec. Vy ste vedeli, že invalid nemôže byť na PéeNke?

Stretol som kolegu z bývalej práce. Práve sa vracal z pracoviska Sociálnej poisťovne. Zas nejaké papierovačky, myslel som si. Čerta starého, overujú si, či je naozaj chorý a chceli by ho čo najskôr poslať do práce. Hej, to som vedel, že kontrolujú maródov, či dodržiavajú liečbu. Či človek s boľavým ramenom leží doma a nechodí po meste na nákupy a po úradoch, či človek s angínou je v posteli a či sa vypísaní ľudia netúlajú po uliciach so svojimi psami, lebo maródka je maródka a psa nech aj roztrhne a maród, ak žije sám, nech zdochne od hladu.

Samozrejme, že proti falošným nemocným treba nejako zakročiť, ale koľko triesok môže lietať, keď sa rúbe les a môže byť triesok viac, ako čistého dreva?

Takže ten môj kolega má problémy s chrbtom. On ich má teda už dávnejšie, to som vedel. Ale pri pravidelnej kontrole u lekára, ktorý mu po rokoch dal urobiť magnetickú rezonanciu, sa ukázalo, že po rokoch stagnácie sa jeho zdravotný stav zhoršil a mohol byť rád, že to lekár zistil skôr, ako by sa mu problém prejavil zhoršenou hybnosťou a bolesťami v nohách.

Problém sa dá riešiť operáciou. To okrem iného znamená aj niekoľkomesačnú rehabilitáciu vrátane hodinových cvičení doma každý deň, problémy so sedením, teda aj so zamestnaním. Ďalšia možnosť je riešiť to konzervatívne. Nejaké lieky, cvičenia, tiež žiadne sedenie po istý čas, nepredkláňať sa, nijaké prudké pohyby. Liečba trvá tiež mesiace, ale nesprevádzajú ju bolestivé stavy a problémy s niektorými pohybmi, ako po operácii. V podstate človeka nič nebolí, len si musí uvedomiť, že to neznamená, že je chrbát zahojený. Opatrnosť je na mieste a nedá sa to podceniť ani urýchliť.

V práci sa dohodol, že ho nebudú naháňať, nech sa vylieči, jedna dlhá maródka je lepšia, ako každý rok vymeškané dni a týždne pri zhoršení.

Podľa lekára sa to hojí dobre, pacient vzorne cvičí, zdá sa, že je všetko na dobrej ceste. Len Sociálnej poisťovni sa zdá, že je dlho práceneschopný. Pol roka na diagnózu, na ktorý má aj čiastočný invalidný dôchodok. Mimochodom, z ktorého by nezaplatil ani bývanie, keby bol sám a keby nemal aj menší príjem zo zamestnania, kde mu tolerujú jeho občasné potiaže a súhlasili so skráteným pracovným úväzkom. Skrátka poisťovňa, teda vlastne jej pracovník, ktorý je tam ale už roky rokúce, teda Sociálna poisťovňa zrejme súhlasí s jeho postupom, metódami a výsledkami, má problém s tým, že berie aj invalidný dôchodok aj nemocenské dávky na tú istú diagnózu, lebo už v dôchodku má vraj kompenzované to, že má pochrámaný chrbát! A mal by sa dať už vypísať do práce, alebo ísť ležať do nemocnice.

Takže invalid na chrbát si môže legálne zlomiť nohu alebo dostať tetanus, ale ak ho znova začne trápiť jeho chrbát, má chodiť ďalej do práce a úplne sa dokaličiť alebo dať výpoveď. Pretože zamestnávateľ vás nebude platiť za domácu liečbu a Sociálna poisťovňa vás platiť nebude, lebo máte dôchodok invalida. Dovolenka na liečbu nestačí a neplatené voľno znamená v peniazoch to isté, čo nezamestnanosť. Musíte si platiť sám odvody do zdravotnej aj sociálnej poisťovne! Ako evidovaného nezamestnaného vás budú hnať na pracovné pohovory, inak vás vyradia z evidencie, takže prídete o podporu v nezamestnanosti, ak vám na ňu vznikol nárok a štát za vás zastaví platenie povinných odvodov. Úradníka nezaujíma, že si dlhodobo liečite chrbát, lebo ak ste chorý, máte ísť na PN. Alebo sa podrobiť operácii, aby bola Sociálna poisťovňa spokojná.

Ten človek celý život pracoval, nebol jediný deň nezamestnaný. Odvody za neho boli štátu odvádzané. A teraz, keď je chorý, štát od neho chce ďalšie peniaze alebo nechce nijaké dať. A nech si vraví kto chce, čo chce. Sociálna poisťovňa je štát zastupujúca organizácia. Platíme si poistné (odvody) práve pre prípad, že budeme mať pokazené zdravie. A keď ho pokazené máme, štát nám povie, že ho veľa stojíme a máme sa ísť pásť. Či?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.