web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Google nás čoskoro všetkých ovládne, varuje nemecký vydavateľ

Autor: admin - apr• 19•2014

Šéf jedného z najväčších európskych vydavateľstiev Axel Springer nebývalo otvorene kritizuje internetového giganta Google. To, čo dnes zažívajú vydavatelia, je len predohra. Čoskoro budeme všetci patriť Googlu, píše Mathias Döpfner v otvorenom liste Ericovi Schmidtovi.

Döpfner vo svojom liste, ktorý zverejnil denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, reaguje na skorší Schmidtov stĺpik, v ktorom výkonný šéf Googlu opisuje, aké ťažké bolo dosiahnutie reklamnej dohody medzi jeho spoločnosťou a Axel Springer. Napriek všetkým prekážkam sa nakoniec podarilo nájsť kompromis a podpísal niekoľkoročnú zmluvu.

Šéf nemeckého vydavateľstva síce pripúšťa, že ho marketingová spolupráca oboch spoločností teší, zároveň ale dodáva, že Axel Springer nemá na výber. „Nepoznáme medzi vyhľadávačmi žiadnu alternatívu, ktorá by zvýšila náš dosah na internete,“ uviedol. „Google nie je len najväčší vyhľadávač na svete, ale vďaka Youtube aj najväčšou videoplatformou, vďaka Chromu najväčším prehliadačom, vďaka Gmailu najpoužívanejšiou emailovou službou a vďaka Androidu najväčším operačným systémom pre mobilné zariadenia,“ vypočítava Döpfner.

Internet poskytuje vydavateľstvu skvelé príležitosti, 62 percent zisku Axel Springer pochádza z online aktivít. Podľa Döpfnera je ale rola Googlu na internete znepokojujúca.

Ľudia si moc Googlu neuvedomujú

Vydavateľ sa odvoláva na nedávny spor Googlu a Európskej komisie, ktorá ho vinila z uprednostňovanie svojich produktov vo výsledkoch vyhľadávania. Výsledná dohoda však nie je kompromisom, komisia namiesto toho „schválila zavedenie obchodného modelu, ktorý by bol v menej vznešených kruhoch označený za vydieranie“. Dohoda podľa neho Googlu stále umožňuje diskriminovať svojich konkurentov.

Döpfner v liste upozorňuje tiež na to, že technologické spoločnosti ako Google sú oveľa mocnejšie, než si ľudia uvedomujú. „S výnimkou vírusov sa nič nešíri s takou rýchlosťou, agresivitou a efektivitou ako technologické platformy, čo dáva ich tvorcom, vlastníkom a užívateľom novú moc,“ píše. V prípade posledných menovaných sa však veľmi môže rýchlo zmeniť v bezmocnosť. Google prirovnáva k štátnym monopolom, ako sú pošty či telekomunikačné spoločnosti s tým rozdielom, že dosah Googlu je celosvetový.

Chystá Larry Page „superštát“?

Šéf Axel Springer však nekritizuje len Google, pod paľbou kritiky sa ocitol aj zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg. Döpfner si spomína na konferenciu, na ktorej Zuckerberg dostal otázku, ako jeho firma ukladá dáta a chráni súkromie svojich užívateľov. „Nerozumiem vašej otázke. Tí, ktorí nemajú čo skrývať, sa nemajú čoho báť,“ znela vraj odpoveď. „Takúto vetu by mohol vyrieknuť šéf Stasi či iné tajné služby alebo diktátor“.

Ešte desivejšie sú ale podľa Döpfnera myšlienky spoluzakladateľa Googlu Larryho Page, ktorý vraj sníva o svete bez zákonov na ochranu dát a demokratickej zodpovednosti. „Existuje niekoľko vecí, ktoré by sme radi urobili, ale bohužiaľ nemôžeme, pretože sú nezákonné. Mali by sme mať niekoľko miest, kde budeme v bezpečí. Kde môžeme skúšať nové veci a zistiť, ako pôsobia na spoločnosť,“ povedal vlani Page. Znamená to, že chce Google vytvoriť superštát, akúsi plávajúcu ríšu nerušenú národnými štátmi, pýta sa Döpfner.

Nádej podľa Döpfnera spočíva v tom, že monopoly sú dlhodobo neudržateľné. Buď sa zrútia kvôli svojej samoľúbosti, alebo ich doženie konkurencia. Tieto varianty sú ale v prípade Googlu málo pravdepodobné. Posledným variantom je obmedzenie z vôle politikov. Najčerstvejšími príkladmi sú IBM a Microsoft, uzatvára Döpfner.

Zdroj: http://e-svet.e15.cz

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.