web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Deväť rokov stačilo

Autor: admin - aug• 03•2023

Presne takú dobu som prevádzkoval jeden malý, úzko zameraný web. Popisoval konkrétne jeden model digitálnej zrkadlovky známej japonskej firmy, určený pre amatérov. A tiež moje skúsenosti s jej používaním, ukážky fotografií. Dnes už neexistuje, doménu som nechal exspirovať.

Okrem vlastných fotografií fotoaparátu aj fotoaparátom a doporučeného príslušenstva bol na webe affil a reklama Google Adsense. A nejaké PR články. Web bol umiestnený na zdieľanom hostingu, ktorý som za onoho času objednal v akcii za veľmi výhodnú cenu. A aj domény si pamätám za nejakých 12 eur. Za takýchto podmienok web nevyžadoval veľa práce a zarobil viac, ako stál.

Čo bolo, bolo. Terazky…

Websupport už dávno nie je slovenská firma, drobné poruchy a výpadky služieb nekompenzujú mesiacom zdarma a ceny dokumentujú, ako sa kolónie „vyťažujú“ v modernej dobe. Výhodný hosting dnes stojí tuším viac, ako trojnásobok, pripomienka splatnosti domény začínala sumou 17 eur. A dva razy mesačne informácia, že hosting naráža na svoj strop veľkosti priestoru. Rýchla kontrola návštevnosti webu a zárobkov ukázala, že sa to už neoplatí prevádzkovať ani zadarmo.

Po deviatich rokoch som neobnovil doménu, uvolnené miesto poslúži ostatným webom. Aj tá zrkadlovka, o ktorej bol web, sa na bazos.sk nedá predať ani za polovičnú cenu. Moja má natočenú ani nie tretinu cvakov uzávierky, nehodlám ju predávať, oba setové objektívy sú v dobrom stave. Na bežné dokumentárne fotenie mojej činnosti mám vo vrecku vždy nejaký lacný kompakt z bazáru, pretože ho pri práci zničím. A digitálnu zrkadlovku si beriem len na „výročité udalosti“. Fotím, kedy sa mi chce, napríklad vlani sa mi nechcelo ani raz, len na Vianoce som robil rodinné fotky.

Vlastný www server?

Prenajať si vlastný server a na ňom prevádzkovať weby by bolo určite lacnejšie, ako platiť hostingy a multihostingy. Len by to vyžadovalo viacej času a viacej znalostí na jeho bezpečnú prevádzku, ktorý by mi chýbal pri prevádzke obsahových webov. A v dnešnom svete útokov na servery… Tak si raz za čas urobím inventúru efektívnosti svojich webov aj konkurenčného prostredia. Už teraz mám pripravený ďalší web „na odstrel“, len čo exspiruje doména v zime. Objednávky na PR články naň neprijímam, dobiehajú tie staré s ročnou lehotou.

A niekedy si dám tú námahu, že pár webov premigrujem na iný hosting, ktorý sa mi zdá parametricky postačujúci, ale za výhodnejšiu cenu. Zbytočných mi je 100 giga za stovku na rok, keď na tých päť webov stačí aj tridsať. Hoci aj za päťdesiat.

Najlepšie ušetrené peniaze sú totiž tie, ktoré som nemusel zarobiť.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.