web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Čo je lepšie? Mať desať webov alebo len jeden?

Autor: admin - sep• 02•2013

Ak sa snažíte zarábať si na živobytie na internete s pomocou afiliate programov alebo reklamy či iných projektov, celkom určite riešite otázku, či je lepšie mať jeden veľký projekt alebo niekoľko menších . V tomto článku prinášam môj pohľad na vec a budem rád, keď sa v komentároch podelíte o svoje skúsenosti.

Výhody jedného projektu

Ak máte len jeden internetový projekt (rozumej web), sú výhody zrejmé. Môžete sa mu venovať naplno, netrieštite sily a v prípade úspechu môžete za jeho predaj získať slušnú čiastku.

Mať len jeden projekt je podľa môjho názoru vhodné pre všetkých, ktorí na internete podnikajú v oblasti, kde je veľa potenciálnych návštevníkov a široké pole pôsobnosti z hľadiska marketingových aktivít, na ich prilákanie. Napríklad ak robíte weby s flashovkami, je podľa mňa lepšie mať jeden veľký web ako desať malých špecializovaných webov. Môžete tak vybudovať silnú značku, čo sa vám v prípade niekoľkých webov podarí len ťažko, pretože budete nutne trieštiť sily (a zdroje) medzi viac rôznych projektov, z ktorých tak vznikne maximálne priemerný web.

U flashoviek je dobré to, že potenciálni návštevníci sú prakticky všade (ako vo vyhľadávačoch, tak na Facebooku a Twitteri) a v podstate nie je problém bez akejkoľvek reklamy dostať na web niekoľko stoviek ľudí denne. Navyše môžete ľahko web ďalej rozširovať (pridávaním nových hier, prekladom do ďalších jazykov, a pod).

Výhody viacerých webov

Pre viac webov hovorí teória „nemať všetky vajíčka v jednom košíku“. Ak máte iba jeden web a niečo sa stane (padne záujem o daný odbor, dostanete ban vo vyhľadávačoch alebo dôjde k nejakému technickému problému), prídete zo dňa na deň o všetky príjmy. Aby ste tomu zabránili, môžete si pomôcť vybudovaním širšieho portfólia viac webov. V každom prípade by tu mala platiť zásada rôznorodosti, druhov príjmov a technického zabezpečenia (ak máte všetky weby na jednom hostingu a dôjde k problému, prídete o všetky zárobky rovnako ako keby ste mali len jeden web). Rovnako tak je treba mať weby pokiaľ možno v rôznych odboroch a využívať na nich rôzne zdroje príjmu (napríklad písanie článkov, partnerské programy, reklama od Sklik Partner alebo Google Adsense, priamy predaj reklamy. Predaj vlastných produktov, apod).

Aký názor na to máte vy? Jeden projekt alebo viac?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.