web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Bezdrôtová myš k notebooku

Autor: admin - jún• 27•2013

Bezdrôtová myš k notebooku Používate doma notebook? Je spratnejší, ako klasický PC, nepotrebuje svoj stále miesto. Len pri tom prenášaní občas vadia káble. Aj keď používate pre pripojenie k internetu WiFi, stále vám ostáva kábel elektrický a kábel od myši, ak vám nevyhovuje ovládanie kurzora pomocou dotykovej plôšky pod klávesnicou.

Pre občasné a krátkodobé využívanie notebooku alebo netbooku ho nemusíte mať trvale pripojený do elektrickej siete,pretože hodinku vydrží ísť aj na baterky. Pravda, záleží to od stavu a veku akumulátora a záťaže vášho notebooku. Netbook vydrží dlhšie pracovať na baterky, na druhej strane má menší výkon a niektoré veci an ňom idú podstatne pomalšie, ako na notebooku. A tak väčšina ľudí má notebook stále pripojený do elektriky. A pri prenášaní, hoci len zo stola do kresla, ťahá aj kábel.

Rovnako je na tom aj myš. Kamkoľvek sa s počítačom pohnete, myš musí ísť s vami a kábel sa stále niekam zakvačí. Ak uvažujete o zmene, riešením môže byť bezdrôtová myš.

Ako funguje bezdrôtová myš?

Kábel je u bezdrôtovej myši nahradený vysielačom Bluetooth, ktorý funguje v pásme 2,4 GHz, teda niečo ako malá wifi súprava na malú vzdialenosť. Do voľného USB portu notebooku vložíte malý prijímač BT signálu, ktorý je spárovaný s myšou z výroby alebo je spôsob spárovania (najčastejšie tlačítkom na myši) popísaný v návode na použitie. Do myši vložíte napájaciu batériu, ktorej veľkosť a typ je určená výrobcom. Najčastejšie sa jedná o takzvanú tužkovú batériu, označenú AA, ale menšiu mikrotužkovú s označením AAA. Doporučujem kúpiť alkalickú batériu, ak nie je priložená k myši, taká vám vydrží niekoľko mesiacov. Lepšie myši sú na spodku vybavené vypínačom, ktorým batériu odpojíte, ak niekoľko dní neplánujete notebook používať. Výrazne tým predĺžite životnosť baterky a teda aj ušetríte peniaze.

Po vložení batérie do myši a pripojení prijímača do USB notebooku sa začne inštalácia ovládača myši a o krátku chvíľu môžete vidieť, že sa kurzor na obrazovke hýbe spolu s hýbaním myši po podložke. Ak ešte máte stále pripojenú USB káblovú myš, môžete ju pokojne odpojiť a odložiť (pre prípad, že sa vám vybije baterka v bezdrôtovej myši a nemáte doma náhradnú).

Bezdrôtová myš iba pre Windows?

Bezdrôtová myš s Bluetooth vysielačom vyžaduje podporu operačného systému. Nové typy stačí pripojiť a chvíľu počkať, u starších bolo treba inštalovať ovládač z priloženého CD. Na obale myši ste mali uvedené, pre ktoré operačné systémy je ovládač určený. Väčšinou to bolo pre MS Windows XP, Windows Vista a neskôr aj Windows 7. No dnes kúpite bez problémov myši, ktoré pracujú aj pod inými systémami.

Nedávno som domov kupoval bezdrôtovú myš Logitech Wireless Mouse M305. Na zadnej strane obalu je malými písmenkami uvedené, že okrem operačných systémov od Microsoftu podporuje aj Mac a Linux s kernelom (jadrom) 2.6 a vyšším. Teda som ju pripojil k notebooku s Ubuntu 12.04 a asi o pätnásť sekúnd som ju mohol bez problémov začať používať. V návode pre MS Windows sa píše čosi o dobe jednej minúty. Ale zvykol som si, že aj tlačiarne HP nainštalujem pod Ubuntu za zlomok času oproti tomu, koľko to trvá pod Windows. Našťastie moji zákazníci používajú Windows a účtuje sa za čas…

Teda bez obáv si kúpte niektorú zo značkových bezdrôtových myší a môžete ich využívať takmer so všetkými počítačmi. Pri výbere okrem farby dbajte aj na to, ako vám pasuje do ruky a ako sa vám s ňou bude pracovať. Podložku k nej nepotrebujete, funguje aj na poťahu gauča alebo na stehne na rifliach. Len dajte pozor, Keďže je bez kábla, ľahko vám môže spadnúť na zem.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.