web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Ako predať dom

Autor: admin - jún• 09•2013

Ako predať dom Stalo sa nám v poslednom období dvakrát, že nám pribudli starosti, čo so starším rodinným domom. Okrem vyriešenia všetkých otázok ohľadne dedičského konania a katastra nehnuteľností a s tým súvisiace dane z nehnuteľností, vyvstala aj otázka, čo s tými domami. Keďže sme pre ne nemali využitie, padlo rozhodnutie: „predať“.

Nie som zástanca toho, zbaviť sa takejto nehnuteľnosti čo najskôr. Predsa len reprezentujú nie len spomienky na detstvo a prázdniny u starých rodičov, ale aj roky driny a odriekania našich predkov. A keď už teda chceme dom a pozemok so záhradou predať, malo by to byť za adekvátnu cenu, aby sme nezničili výsledok mozoľov predkov neodborným prístupom.

Ako zistiť cenu nehnuteľnosti

Aby sme ponúkli dom za adekvátnu cenu a „neprestrelili“ alebo aby sme nežiadali zbytočne nízku cenu, skontrolovali sme aktuálne ponuky podobných objektov v podobnej lokalite na realitnom portáli X Reality. Niekomu sa to môže zdať zbytočné, ale som zástanca názoru, že nie je zaujímavé vedieť, za koľko by som predal dom susedovi, ale za koľko ho kupujú „ľudia z mesta“, ktorí vyhľadávajú vidiek pre pokoj na oddych po tvrdej práci. Takto môžem dostať za dom vyššiu cenu a neprešustrujem tak majetok, ktorý síce mne spadol do lona, ako sa hovorí, ale mojím predkom rozhodne nie a museli si ho doslova vydrieť v pote tváre.

Po overení reálneho rozpätia cien som využil možnosť svoju nehnuteľnosť pridať do ponuky na predaj medzi ostatné X – Reality a Nehnuteľnosti vrátane fotografií, ktoré predávajú. Na realitnom serveri je množstvo inzerátov a preto je dobré ponúknuť prípadnému záujemcovi okrem popisu aj fotografie. Spolu s adekvátnou cenou to minimalizuje množstvo dopytov, ktoré ako kupujúci dostanete mailom alebo telefónom od ľudí, ktorí hľadajú niečo úplne iné alebo v inej cenovej hladine.

Vyhľadávanie podľa okresov alebo len miest/obcí, informácia o ploche zastavanej, či úžitkovej a veľkosti pozemku a správne určenie druhu nehnuteľnosti uľahčuje záujemcom o kúpu spolu s cenou výber, preto by sme ako predávajúci nemali zabúdať všetky údaje správne vyplniť. Nepotrebujeme stovky telefonátov a mailov, stačí nám zopár, hlavne keď je medzi nimi kontakt na toho jediného, ktorý našu nehnuteľnosť kúpi.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.