web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Aká je pravdepodobnosť

Autor: admin - aug• 23•2023

že stretnete človeka aspoň tak inteligentného, ako vy? V prvom pláne by vás mohlo napadnúť, že to záleží od výšky vášho IQ. V druhom, že od vzdelania osoby, ktorú stretávate. No inteligentný človek sa pýtať nemusí, lebo odpoveď pozná 😉 A pre tých ostatných stačí snáď vysvetlenie, že odpoveď sa skrýva v Gaussovej krivke a vašom postavení na nej. Jednoduchým testom môže byť otázka, v ktorej hlavnú úlohu hrajú sedmové karty. Alebo mariášové, ak chcete.

Rád si nechávam posielať nákupy do výdajného miesta Zásielkovne. Nemusím vyčakávať kuriéra, nemusím riešiť, či budem doma alebo na chalupe, nemusím sa trápiť, či nepotrebujem súrne odcestovať a vyberiem si zásielku cestou k autu, lebo výdajňa je pri parkovisku. A Tipos prevádzka je otvorená takmer furt, lebo ľudia veria na šťastie, nie sebe.

Aj dnes, keď som si vyberal dobierku, som čakal, kým takýto veriaci natipuje nejaké zápasy a potom si ešte kúpil nejaké stieracie žreby. Po jeho odchode sa len tak pýtam predavačky, že či ten človek občas aj vyhrá. Že vraj niekedy. A vyhráva viac, ako platí? Že dosť peňazí tam nanosil… Dávam jej kód k zásielke a podávam bankovky so slovami, že ja som už vyhral a vyhral som isto. Nechápavému pohľadu blondýnky som vysvetlil, že za svoje peniaze na stopro dostávam protihodnotu, ktorá je v tom balíčku, nemusím sa spoliehať na šťastie a náhodu. A doplnil som, že ľudia si mýlia teóriu pravdepodobnosti s teóriou hier.

Nechápavému kukuču som teda dal príklad. Je 32 sedmových kariet. Ak ich rozložím do vejára a požiadam ju, aby vytiahla srdcové eso, aká je pravdepodobnosť, že ho vytiahne? „Neviem“, znela odpoveď. Jedna ku tridsaťdva, hovorím tým veľkým očkám nad ešte väčšími, však viete čo. Ak ho nevytiahne a bude znova ťahať, aká je pravdepodobnosť, že vytiahne červené eso? Opäť negatívna odpoveď. To už ma zarazilo.

Keď poviem, že v balíčku je 32 kariet, a jednu treba vytiahnuť, nevedieť pravdepodobnosť môže byť zo stresu, hoci pri pohľade na mňa nie sú badateľné žiadne výrazné telesné prednosti. No po prvej odpovedi a minutej jednej karte opäť nevedieť, aká je pravdepodobnosť ďalšieho úspešného pokusu? To som vysvetľovanie pravdepodobnosti vzdal a k teórii hier som sa ani nedostal.

V podstate mi je ľúto ľudí, ktorí míňajú peniaze na lotérie, kde je vopred nastavená pravdepodobnosť v neprospech stávkujúceho. Ale že aj predavačky budú s vedomosťami tak nízko? Neoplatí sa flirtovať, chlap by si mal rozmyslieť, s kým bude spávať, aby sa mu to neskôr nevymstilo. Veľké kozy sú malé prednosti.

Gaussova krivka je pekne široká a aj keď je v strede dosť vysoká, ešte ostáva veľa miesta po jej oboch stranách.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.