web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Najvyššia chudoba – krčmy na vidieku sa zatvárajú

Autor: admin - aug• 05•2016

Tento rok som pár razy zobral bicykel a šiel sa previesť. Aj cez víkend, aj počas pracovného dňa. S obľubou jazdím po málo frekventovaných okresných cestách alebo aj poľných cestách medzi dedinami. A počas svojich výletov som narazil na ešte vypuklejší problém, ako býval v minulých rokoch. Na slovenskom vidieku ubúdajú krčmy. Sú ľudia až tak chudobní, že nemajú na pivo?

Kým ma začnete buzerovať, že na bicykli si nemám čo dávať pivo, tak vás chcem ubezpečiť, že som to nemal v pláne. Pivo pijem iba v najväčšej horúčave, iba večer. Keď sa vrátim z výletu, bicykel odložím, alebo keď sa vrátim zo záhrady a zaparkujem auto. Počas výletov po slovenskom vidieku na bicykli som mal záujem kúpiť si kofolu, občas kávu, doplniť čistú vodu do fľaše. A podľa vzoru českých dedín a dediniek, aj si kúpiť niečo zjesť, keď sa na bicykli zdržím dlhšie.

Nie je šanca. Je len zopár dedín, kde nájdete popri Ipli otvorené reštaurácie. Zámerne píšem otvorené, lebo postavené sú, na mnohých svietia pútače s reklamou na pivo značky, ktorú mali v ponuke, kým fungovali. No sú zatvorené. Nebýva výnimkou, že spravím na biku aj pätnásť kilometrov, prejdem štyri či päť dedín a niet sa kde zastaviť, občerstviť. Ak netrafím otvorenú Jednotu, som nahratý, keď nemám nič so sebou v rezerve. A cez víkendové dni ani ten obchod nebýva otvorený…

Sem-tam narazím na domáceho človiečika, či už na ceste, v záhradke za plotom či na autobusovej zastávke. Keď sa opýtam na krčmu, väčšinou sa na mňa pozrú ako na mimozemšťana, že čo chcem. Veď u nich je už roky krčma zavretá, ľudia nemajú peniaze…

Nedávno som sa tak napálil vo veľkej, kedysi strediskovej obci pre päť dedín. Budova reštaurácie síce stála, no bola zatvorená. Už roky. Ako mi potvrdila jedna pani. V dedine je jeden malý obchodík s potravinami, tam možno aj kávu uvaria či malinkovku predajú.

Za cisára pána či za prvej republiky sa hovorilo, že krčmy sú príčinou úpadku dediny a chudoby dedinčanov, lebo veľa prepijú. Súčasná garnitúra to dotiahla ešte ďalej. Na dedinách je už taká chudoba, že krčmu neuživia už ani nezamestnaní z podpory a sociálnych príspevkov. A cykloturista, ktorý sem zavíta, tu nemá kde nechať svoje peniaze a ide ďalej.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.