web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Copywriterom by mal byť Word zakázaný

Autor: admin - aug• 05•2024

Občas príjmem zákazku a zverejním na webe dodaný reklamný článok. Niekedy s obrázkom, niekedy dodám svoje alebo použijem z fotobanky. No najviac času mi zaberá úprava textu. Do obsahu nezasahujem, no jeho formátovanie ma u niektorých inzerentov privádza do zúfalstva.

V minulosti sa pre určité entity na webovej stránke ustálili určité pravidlá. Odkaz bol modrý, ak ste ho už navštívili v danom prehliadači na konkrétnom počítači, a bol v jeho histórii po nastavený čas zapamätaný, zmenil sa na fialový. A pri ukázaní myšou na link sa pridalo podčiarknutie, aby to bolo viditeľnejšie. Boli časy, keď sa každá jednotlivá webová stránka písala ručne a tieto atribúty sa tiež nastavovali (písali príkazy pre kus textu) ručne. Neskôr prišla technológia CSS, kedy sa atribúty uviedli v malom súbore, odkiaľ sa načítavali pri zobrazovaní stránky. Zrýchlilo sa písanie stránok aj ich zobrazovanie, zjednodušila úprava.

Neskôr prišli grafické editory tvorby WWW stránok a tie podobné veci zautomatizovali. A po nich aj klasické textové editory ako MS Word. A tak sa našli experti, ktorí Word používali aj na tvorbu www stránok, keď tak pekne dodržiava zvyklosti 😉 Však nič, však sa aj zobrazovali celkom korektne, teda pokiaľ ste používali na prezeranie WWW stránok MS Internet Explorer 😮

To čo bežný surfer po stránkach nezistí je, že inak vyzerá kód WWW stránky a inak stránka samotná. HTML jazyk je tzv. interpreter. Teda že jeho výkonný modul číta riadok kódu WWW stránky, vyhodnotí ho a interpretuje, teda vykoná príkazy. Napr. na podčiarnutie textu, zvýraznenie písma, zmenu farby písma či jeho veľkosti a niekedy aj špeciálne kódy pre niektoré znaky. Špecialitou sú informácie, v akom jazyku je daný tech písaný, aby ho prehliadač správne zobrazil. V extrémnom prípade potrebujete dva riadky zápisu HTML kódu na zobrazenie jedného slova. A po jeho zobrazení sú v kóde ukončovacie znaky pre párové kódy. Napríklad

<strong><big><u><i>Dve slová</i> Tretie</u> a štvrté<small> slovo</strong> na záver

sa zobrazí takto:


Dve slová Tretie a štvrté slovo na záver

alebo

<p class="western">akou sú <span style="color: #0000ff;"><u><a href="https://www.www.sk/kategoria/notebooky-346"><b>repasované notebooky</b></a></u></span>. Mnohých</p>

zobrazí text:

akou sú repasované notebooky. Mnohých

A to je len jednoduchší príklad. MS Word je schopný na jednu A4 textu vyprodukovať kód rozsahu troch či štyroch A4.

V čom je problém?

Text sa ukladá v systémoch WordPress do databázy. A čím viac znakov, je jedno či sú to riadiace alebo zobrazované, zaberá v databáze miesto. A veľká databáza sa pomaly načíta. A keď sa pomaly načíta obsah stránky, pomaly sa načíta celá WWW stránka.

Takže po vložení dodaného textu musím ešte ručne odstraňovať zbytočné riadiace znaky, ktoré tam „v dobrej viere“ vkladá MS Word, aby bol text článku „kompatibilný“ s moderným webom.

A to všetko preto, že súčasní copywriteri netušia, čo je to web a ako funguje a z vlastnej pohodlnosti používajú na písanie článkov, kde na formátovaní textu absolútne nezáleží, len na jeho čistom texte a vložených linkoch, MS Word a jeho WYSIWYG mód s ukladaním do docx formátu.

Pritom by stačilo využiť voľbu ukladania do „plain text“ txt formátu, prípadne použiť LibreOffice, ktorý je legálne zadarmo.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.