web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Bude vám Winamp chýbať?

Autor: admin - nov• 30•2013

Bude vám Winamp chýbať? Každý, kto počúva hudbu na svojom počítači, používa nejaký prehrávač a málokedy je to ten vstavaný od Microsoftu. Winamp je jednoducho podľa mňa lepší, ako Windows media player. Zaberá menej miesta v pamäti aj na obrazovke a má ďaleko viac možností úpravy ako programu, tak jeho vzhľadu a lepšie pracuje aj so súbormi. Avšak ako to už často býva, aj kvalitnejší produkt často skončí skôr, ako ten menej kvalitný, no s kvalitným marketingom.

Tento osud postihol aj Winamp, prehrávač hudobných a videosúborov a internetových televíznych a rozhlasových staníc. Pôvodne patril firme Nullsoft, od ktorej ho kúpil americký gigant AOL (America On Line), zaoberajúci sa nie len poskytovaním pripojenia do internetu, ale aj službami poskytovanými cez internet. Vyhľadávač či email sú len zrnkom piesku v jeho portfóliu. Pokusy o distribúciu hudby cez platené kanály alebo doručovanie reklám do prehrávača zrejme dlhodobo zlyhávali a tak firma program „zarezala“.

Bude vám Winamp chýbať?

Bude vám Winamp chýbať?

Takmer 15 rokov bol prehrávač Winamp neustále vyvíjaný a vylepšovaný. teraz to skončilo. Nová verzia už nebude. A mnohí užívatelia tvrdia, že ani netreba. Päťkové verzie boli až príliš mohutné, veľa ľudí tvrdí, že im stačila verzia 2.9, ktorá bola poslednou skutočne malou verziou programu. Však to poznáme, kšeft a nenažranosť už zabili veľa projektov.

Winamp dokáže hudobné súbory nie len prehrávať, ale aj spravovať a vytvárať playlisty, zoznamy prehrávaných skladieb. Z celej svojej zbierky na pevnom disku si vytvoríte žánrové alebo náladové zoznamy, do ktorých vyberiete želané pesničky a celé to uložíte do m3u súboru. A potom iba poklepaním myšou na tento súbor sa vám spustí prehrávanie skladieb. Kde ich fyzicky máte na disku uložené, nie je dôležité.

Bude vám Winamp chýbať?

Bude vám Winamp chýbať?

Equalizér s množstvom prednastavených možností je príjemným doplnkom celého prehrávača.

A aj keď ho majiteľ „potopil“, program je stále funkčný, stále ho budete môcť nájsť na sťahovacích serveroch a stále si ho budete môcť inštalovať. Hoci jeho majiteľ AOL do neho už nechce investovať (tak ho od Nullsoft ani nemusel kupovať, že? Načo sa do toho montoval?), funkčnosť inštalovaného Winampu od neho nezávisí. A možno sa nájde niekto, nejaká komunita, ktorá sa ujme vývoja ak nie samotného programu (možno na základe starej, ešte AOL nesprasenej verzie), tak jednotlivých pluginov.

Počúvate hudbu na svojom počítači alebo notebooku? Bude vám Winamp chýbať? Alebo využívate iný prehrávač hudby?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.