web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Bezdomovci pri krmelci

Autor: admin - aug• 29•2015

smetiari Pri každom dome či paneláku sú kontajnery na odpad. Ľudstvo si vypracovalo viac či menej účinný spôsob odstránenia odpadu zo svojho okolia. No čo je pre jedného odpad, môže byť pre druhého cenný materiál či surovina. A teraz vôbec nemám na mysli systém recyklácie druhotných surovín, hovorím o tom, ako bezdomovci vyberajú kontajnery pred panelákmi, aby prežili.

Kedysi som býval v bytovke, kde kontajnery boli rovno pod oknami spálne. A občas som sa v lete, keď som spal pri otvorenom okne, zobudil na hluk pri kontajneroch. Bezdomovci ich chodili vyberať zavčas ráno, tesne po svitaní. Neviem, či preto, že ešte nebolo teplo a potraviny sa nerozkladali, alebo preto, že sa báli, že ich niekto iný predbehne. Smetiari určite nie, tí nikdy nechodia pred siedmou ráno.

Dnes ma v spálni nerušia nijakí vyberači kontajnerov. No keď zostanem pracovať doma, tak občas ich počujem cez okno na severnej strane bytu. A nedá mi nepozrieť sa, kto „nakupuje v samoobsluhe“ a ako sa pri tom správa.

Je zaujímavé sledovať rôznych ľudí pri tej istej činnosti. Zažil som už pedanta, ktorý prichádzal vždy v čistej montérkovej kombinéze, kvalitnou paličkou prehrabal obsah kontajnerov a úlovok, či už potraviny alebo odevy či iné ešte použiteľné veci, nosil v zánovnom batohu na chrbte. Povedal by som to, že to nebol nijaký bezdomovec, ale kontajnerista-profesionál.

Veľa vyberačov kontajnerov tlačí pred sebou starý detský kočík, na ktorý nakladá nájdené poklady. Rozheganý kočík, ktorý tlačiť je ako za trest. Pritom by stačilo len málinko, čosi pritiahnuť, čosi nastaviť, málinko opraviť a práca vyberača kontajnerov s vozíkom by bola oveľa ľahšia. No ale keby títo ľudia takto systematicky pristupovali k životu, tak by sa nestali bezdomovcami.

Najviac ľudí vyberá kontajnery s igelitkami. Po dve v každej ruke kráčajú od paneláka k paneláku, prekutávajú kontajner za kontajnerom a hľadajú. Čosi pod zub, zvyšky vo fľaši alebo nejaké lepšie topánky ako tie, čo sa im rozpadajú na nohách. Dokonca som počul o ľuďoch, ktorí hľadali starý chlieb. Nosili je jednému starému gazdovi, ktorý ním choval statok a za chlieb dával týmto lovcom-zberačom víno a teplé jedlo. No neviem, či by som chcel chovať zvieratá, ktorých mlieko a neskôr mäso jem, chlebom z kontajnerov…

Jednu vlastnosť ale majú všetci kontajneroví lovci, až na vzácne výnimky, spoločnú. Bordel, ktorý po nich pri kontajneroch zostáva. Veľa obyvateľov dáva smeti do kontajnera v plastových sáčkoch. Títo vyberači ich vyberú z kontajnera, rozhrabú a užitočný obsah si berú so sebou. Zvyšok nechajú na zemi. Poberú sa k inému kontajneru a smeti nechajú na zemi.

homeless

Veľa ľudí si myslí, že títo ľudia mali v živote smolu, nešťastie, zhodou náhod sa ocitli na ulici. No keď si dáte chvíľu ten čas pozorovať ich, ako sa správajú, tak prídete na to, že sú tam kde sú svojou vinou. Nedisciplinovanosť, neochota udržiavať poriadok či len zlepšiť stav svojho vybavenia (nie len tých kočíkov či ukradnutých nákupných vozíkov) nie sú dôsledkom ich stavu, ale príčinou ich súčasného postavenia.

V podstate mi nevadia. Len nech nerobia bordel okolo kontajnerov pri dome, kde bývam a kde si spoločne udržiavame poriadok a pekné prostredie. Lebo by im raz obsah vo fľaši, čo nájdu v kontajneri, nemusel až tak chutiť…

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.