web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Tipy ako si poradiť so stareckými škvrnami

Autor: admin - apr• 26•2020

Nadmerná pigmentácia pokožky môže postihnúť kohokoľvek bez ohľadu na vek či pohlavie. Prejavuje sa tvorbou hnedastých fliačikov, ktoré sa vyskytujú prevažne na rukách, v oblasti tváre, krku alebo na chrbte. Pigmentové škvrny môžu byť sprievodným javom hormonálnych zmien, hormonálnych porúch či výsledkom dlhodobo nadmerného vystavovania sa škodlivým ultrafialovým lúčom. Je tu však aj dobrá správa – starecké škvrny sa dajú odstrániť!

Najlepšia je prevencia

Prevencia je vždy najideálnejším riešením. V prípade pigmentových škvŕn to znamená chrániť pokožku pred priamym slnečným žiarením. Ako? Za vhodnú sa považuje aplikácia širokospektrálnych opaľovacích krémov s ochranným filtrom minimálne 30. Ak sa dá, treba sa vyvarovať pohybu na slnku v exponovanom čase – v lete to znamená nechodiť na priame slnko v čase zhruba od 10tej do 16tej hodiny. Zabudnúť by ste mali aj na soláriá a podobné umelé zdroje UV žiarenia. Hyperpigmentáciu však môže vyvolať aj nedostatok vitamínu A a C v tele človeka.

Krémy proti pigmentovým škvrnám

Starecké škvrny môže spôsobiť aj hormonálna nerovnováha (napríklad počas tehotenstva) či nesprávne fungovanie štítnej žľazy. Prejavy nadmernej pigmentácie môže účinne zredukovať kvalitný krém proti pigmentovým škvrnám. Okrem redukcie by mal zabraňovať vzniku ďalších škvŕn, mal by tiež napomáhať vyživovaniu a hydratovaniu pokožky. Špičkové produkty dodajú pokožke potrebné vitamíny, vrátane vitamínov E,C a PP, ktorý posilňuje prirodzenú ochrannú vrstvu kože.

Laser

Kozmetika na pigmentové škvrny môže byť kúrou sama o sebe, ale môže tiež fungovať ako súčasť liečby, pri ktorej sa používajú aj iné metódy. Jednou z nich je terapia frakčným laserom, ktorá je relatívne bežným prostriedkom na zlepšenie problémov so sfarbením pokožky. Základný princíp liečebnej metódy spočíva v stimulácii kožných buniek, teda rýchlejšej výmene starých, odumretých za nové, zdravé. Túto metódu je však potrebné konzultovať a vykonávať pod dohľadom lekára.

Chemický peeling

Ďalším zo spôsobov ako redukovať slnečné či starecké škvrny je použitie chemického peelingu. Ide o povrchovú metódu, pri ktorej sa využíva kyselina glykolová. Depigmentujúci produkt založený na prírodnej báze sa aplikuje na nadmernej pigmentovanú pokožku s cieľom podporiť bunkovú výmenu, teda odlupovanie odumretých kožných buniek a tvorbu buniek nových. Farebne stálejšia pokožka sa objavuje zväčša po niekoľkých ošetreniach.

Diamantová mikrodermabrázia

Ide o povrchový zákrok, pri ktorom dochádza k odstraňovaniu odumretých kožných buniek. Proces prebieha s využitím prístroja, pomocou ktorého dochádza k mechanickému odstraňovaniu zrohovatených kožných vrstiev. Metóda je veľmi šetrná k pokožke a, podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, prispieva k rýchlejšej obnove kožných buniek.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.