web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Pes ako spoločník

Autor: admin - aug• 27•2013

Pes ako spoločník Niekto za najlepšieho priateľa považuje knihu, iný psa. Niekto by mohol namietať, že knihy nahradili tablety, ale nahradiť psa nebude také jednoduché. A hoci ja mám rád psov na dvore rodinného domu, celkom chápem ľudí, ktorí si psa zadovážili do bytu. Samozrejme, ak zvolili vhodné plemeno a neobťažujú susedov.

Ak ste niekedy pozorovali rodinku na prechádzke s deťmi a psom, a pomysleli ste si, že tie deti sú hrozne nevychované a neposlušné, iste vám neušlo, že aj pes sa správal rovnako, ako tie deti a neposlúchal. Čo ale rozhodne nie je vina psa.

Pes nie je vec, ktorú môžete odložiť, ako vypnutý notebook. Pes vás bude milovať, ale vy by ste sa mu mali venovať. A aby vaše spolužitie v jednom byte fungovalo, mali by ste si vybrať vhodné plemeno.

Papillon – psík pre radosť a potešenie

Tak ako sa na stráženie dvora hodí nemecký ovčiak, tak sa na spríjemnenie chvíľ v byte hodí psie plemeno s názvom Papillon. Toto plemeno sa oficiálne označuje ako malý kontinentálny španiel, a Papillon je vyšľachtený so stojacimi ušami. Tvar uší s dlhou splývajúcou srsťou mu dal druhé meno – motýlik.

Plemeno pochádza z 13. storočia z Talianska a nie je bez zaujímavostí, že Papillon bol spoločníkom mnohých urodzených ľudí. Nevynímajúc Máriu Teréziu či Máriu Antoanettu, ktorú verne odprevadil až na popravisko Francúzskej revolúcie.

Papillon je psík veľmi učenlivý a inteligentný. Vyhovujú mu dlhé prechádzky, miluje pohyb. Nie je agresívny ani uštekaný a hodí sa k malým deťom. Nespotrebuje veľa krmiva a srsť stačí dva razy za týždeň prečesať. Nemá rád samotu, preto by si ho mal zadovážiť iba človek, ktorý má čas sa mu venovať. A nehodí sa pre chov vonku vo voliére, pretože jeho srsť ho dostatočne tepelne nechráni.

Ak máte záujem o Papillon šteňatá, určite ich nájdete nie len na inzertných serveroch, ale najmä v chovných staniciach, kde vám vysvetlia, ako s psíkom zaobchádzať, aby sa stal aj vaším verným spoločníkom.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.