web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Odpad treba triediť

Autor: admin - nov• 25•2023

Moderný človek panelákový je schopný svojím životným štýlom vyprodukovať neuveriteľné množstvo odpadu. A ten samozrejme nechce mať vo svojom vyčačkanom byte. Lenže ani vonku ho nie je možné len tak pohodiť. A tak sa postupne pred bytovkami objavili odpadové nádoby rôznych veľkostí a farieb.

Podľa mňa sa príroda nechráni tak, že správne ekologicky zlikvidujem všetko, čo sa mi dostalo do ruky. Životné prostredie, teda naše prostredie, v ktorom žijeme, chránim tak, že rozmýšľam dopredu, čo a ako urobiť, kupovať, používať, aby odpad pokiaľ možno nevznikal alebo len v minimálnom nevyhnutnom množstve.

Preto si napríklad neberiem papierové letáky zo spoločnej schránky pred vchodom, ale si radšej akcie obchodov, ktoré ma zaujímajú, pozriem na internete. Potraviny kupujem v takom množstve, aby som ich dokázal včas spotrebovať a nemusel ich vyhadzovať. Napríklad hnedý kontajner som vo svojom živote použil tento týždeň prvý krát. Máme totiž na vidieku chalupu a spústa kuchynského „odpadu“ u nás končí na komposte, aby sa tak zužitkovala v prospech budúcich zeleninových záhonov.

Ak kúpime balenú vodu, PET fľaše dokážeme na chalupe používať aj niekoľko rokov na rôzne účely, až kým naozaj sa nedajú použiť na nič a až potom končia v žltom kontajneri. Podobne je to aj s inými plastovými obalmi a napríklad zo sprchového gélu viem vyrobiť kryt na visací zámok na bráne. Množstvo prázdnych obalov efektívne znižuje napríklad aj cielené kupovanie väčších balení výrobkov v tých akciách, na ktoré som nepotreboval papierové letáky.

Samozrejme, že aj takýto aktívny prístup k znižovaní množstva odpadu nestačí na jeho úplnú elimináciu. Ale aby jeho odvoz a spracovanie bolo čo najjednoduchšie a najmenej nákladné, potom už treba aktívne využívať všetky farebné koše na triedený odpad, ktoré stoja na stojiskách pred bytovkou. Okrem farieb sú rozlíšené aj presným popisom, čo do nich patrí.

Stále si však myslím, že riešením problémov s odpadom je opäť začať využívať opakovane použiteľné sklenené obaly na nápoje a potraviny. A do obchodov si nosiť svoje obaly na zeleninu, ovocie a pekárenské výrobky. A keď si celý nákup namiesto v igelitkách odnesieme vo svojich dlhodobo použiteľných nákupných taškách, množstvo kontajnerov na sídliskách môže prestať pribúdať. Pretože naše životné prostredie nie je len náš byt, ale aj jeho okolie.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.