web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Konečne som prezul na letné

Autor: admin - máj• 06•2013

Konečne som prezul na letné Prvý májový víkend už moje auto stojí na letných pneumatikách s elektrónmi. Možno sa vám zdá neskoro prezúvať zo zimných pneumatík na letné začiatkom mája, ale verte, že mám na to svoje dôvody, prečo som neprezul skôr.

Letné pneumatiky mám ako veľa ľudí obuté na „elektrónoch“, teda diskoch z hliníkovej zliatiny, v mojom prípade sa jedná o klasické disky dodávané výrobcom vozidla. A zimné pneumatiky som obul na obyčajné plechové disky, pretože kvalita ciest na Slovensku aj v Čechách nikdy nebola nejak vysoká a najmä na jar boli cesty plné dier. A aj pod vrstvou snehu neraz človek zahučal do jamy, ktorú nevidel. A vyklepať plechový disk je podstatne jednoduchšie a rýchlejšie, ako si nechať opravovať elektróny.

V poslednom období cestujem veľmi málo, a keď už áno, tak zavčas rána lebo až večer. Teda v časoch, kedy sú teploty výrazne nižšie, ako cez deň. Preto som sa s prezúvaním neponáhľal. Chcel som počkať, až vystúpia teploty natoľko, že aj cestári sa prebudia zo zimného spánku a opravia aspoň tie najrozbitejšie cesty na trasách, ktoré využívam a za ktoré platím dane.

To boli dva hlavné dôvody, prečo som prezúvanie na letné gumy odkladal. Tým tretím je stádovitosť vodičov, ktorí na zimné prezúvajú zásadne všetci naraz, najlepšie druhý deň po tom, ako napadne prvý sneh. A na jar na letné hneď potom, ako nejaký gumárenskými firmami najatý reportér povie, že už je čas prezuť na letné a všetky bulvárne, aj internetové, médiá to po ňom zopakujú.

Takto som zavolal svojmu mechanikovi, objednal ma asi poldruha hodiny po telefonáte a v pohode sme letné gumy na ľahkých diskoch prevážili a vymenili za plecháče, ktoré išli do garáže na uskladnenie.

Tých pár dní tepla prežili aj zimné gumy a zvládli bez problémov mojich pár kilometrov po meste bez ujmy na výške dezénu. Keď ten medzičlánok medzi pedálmi a volantom používa hlavu a vie, čo má obuté a teda nevystrája ako na autodrome a neženie všetko do krajnosti, nemá problém ani s brzdnou dráhou ani s držaním stopy. Hlavne ale plechové disky menej bolia tie rany po jamách, ktoré cestári ešte stále neodstránili, hoci pri každom tankovaní svoju daň zaplatím.

A čo vy, kedy máte vo zvyku prezúvať?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.