Niekedy mám pocit, že kam sa pozriem, tam sú samé alergie a alergickí ľudia. Jeden na jahody, druhý na lepok, tretí na peľ, ďalší na mlieko. Ako keby ani nebolo zdravého človeka medzi nami. Osobne mám veľmi rád jahody a neviem si predstaviť, že by som nemohol vypiť pohár mlieka alebo zjesť dobrý jogurt, najlepšie jahodový 😉
Sú však ľudia, ktorí jogurt zjesť môžu a po vypití mlieka majú problémy s nadúvaním či hnačkou. To nie je alergia na mlieko, tá je prejavom reakcie organizmu na bielkovinu a takí ľudia nemôžu ani mlieko ani výrobky z neho. Reakcia ľudského organizmu na mliečny cukor, laktózu, je laktózová intolerancia a o tej bude tento článok.
Je spôsobená nedostatočným množstvom laktázy, enzýmu štiepiaceho mliečny cukor, laktózu, na jednoduché cukry, ktoré telo ľahko strávi. Takíto ľudia majú dve možnosti. Buď sa vyhýbať konzumácii mlieka alebo zvýšiť prísun enzýmu do svojho tela. Zaujímavé je, že spracované mliečne výrobky, takzvane fermentované, ako sú tvrdé syry alebo jugurty, takto postihnutým ľuďom problémy nerobia. Pretože neobsahujú laktózu. Bola externe, mimo telo, rozštiepená na jednoduchšie zložky.
Laktózová intolerancia ale nie je nijaká katastrofa. Je to obťažujúce ochorenie, pri ktorom vám bezpečne pomôže bezlaktózová diéta a jej jedálniček. Po diagnostikovaní laktózovej intolerancie je potrebné obmedziť nefermentované mliečne výrobky (mlieko, smotanu) a to nie len priamu konzumáciu, ale aj ako súčasť iných jedál. Rovnako je potrebné sledovať zloženie hotových potravín.
Laktázu môžete telu dodať vo forme tabliet ako výživový doplnok a pomôcť tak telu s rozkladom laktózy, mliečneho cukru. Nebudete tak musieť úplne vylúčiť mlieko a mliečne výrobky zo svojej stravy a postupne môžete zvyšovať ich objem. Pri bezlaktózovej diéte sú bezpečnými potravinami pečivárenské výrobky, polievky (bez mlieka) či mäsové výrobky. Je dobré, ak strava obsahuje veľa vápnika z iných zdrojov.
Laktózová intolerancia môže byť vrodená alebo získaná. Trpí ňou asi každý šiesty dospelý človek. Pre každého môže byť iné hraničné množstvo skonzumovaného mlieka, pri ktorom sa deficit laktázy prejaví. Dodržiavaním bezlaktózovej diéty môžete obmedziť svoje zdravotné ťažkosti na minimum.