web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Župan Ján Lunter podporuje Kaufland. Čo z toho má?

Autor: admin - jan• 01•2020

Obdobie pred Vianocami býva poznačené horúčkovitým nakupovaním. Jedni nakupujú darčeky, iní potraviny na Vianočné hody. Ľudia sú pripravení minúť veľa peňazí a tak ich míňajú. Najľahšie sa nakupuje kartou, vtedy nevidíme fyzické peniaze, ako opúšťajú naše vrecko. A čo potom nakupovanie darovanou kartou!

Nakupovať zadarmo kartou, ktorú dostali nabitú, majú niektorí občania Banskobystrického kraja. Či skôr zamestnanci Banskobystrického samosprávneho kraja. Dvadsať eur poteší, aj keď tonie je nič moc. No ak si zrátame počet zamestnancov, ktorí dostali kartu, ktorou sa dá platiť v jedinom zahraničnom reťazci, tak už sa jedná o celkom zaujímavú sumu. A natíska sa otázka: Odkiaľ sú tie peniaze? A za ňou ďalšia? Komu to prospeje?

Informácie nemám, len sa tak sám zamýšľam. Peniaze na kartách majú zamestnanci z prostriedkov úradu? Teda z našich daní? No dobre, nazvime to benefitom k platu. Ale prečo potom tieto peniaze sa dajú použiť iba v jedinom obchode, v sieti vlastnenej zahraničnou firmou? Hoci platí slovenských zamestnancov a časť tovaru nakupuje od slovenských dodávateľov, zisky odchádzajú zo Slovenska, ochudobňujú ho. Má tomu samospráva napomáhať?

Alebo tie nabité karty venoval sám reťazec, v snahe zvýšiť si obraty? A zdanil ich? Ale prečo ich dostávajú len zamestnanci župy? A má právo vedenie župy takto zasahovať do hospodárske súťaže? Neohrozuje to slobodný trh? Nemal by byť radšej podporovaný domáci reťazec, aby sa podporila zamestnanosť na Slovensku a príjmy z činnosti neodchádzali do zahraničia?

Alebo karty pripravil niekto úplne iný? Kto? A aký úžitok z neho má? A čo vedenie župy? Prečo sa rozhodlo pre takýto sponzoring? Priveľa otázok, žiadna odpoveď. Len stále chudobnejšie Slovensko. Naše Slovensko.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.