web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Zase nový mobil

Autor: admin - jún• 17•2021

Mobil je dnes samozrejmým vybavením takmer každého človeka u nás. A ako každá vec, má svoju životnosť a občas sa kazí. Aj keď sú známe prípady, kedy sa smartfóny „kazili“ aktualizáciami práve vtedy, keď vyšli z fabriky nové modely 😉 To nie je môj prípad, ja som svoj mobilný telefón musel vymeniť pre poruchu klávesnice. Po dvanástich rokoch.

Pravdu povediac, tento mesiac sa u mňa objavili nové telefóny hneď dva. Keďže nerád miešam cudzie záležitosti so svojimi, k pracovnému Samsungu som si zaobstaral súkromný smartfón Xiaomi Redmi 9 Global Version NFC s celkom slušnou výbavou (NFC-6_53-inch-Quad-Rear-Camera-4GB-RAM-64GB-ROM-5020mAh-Helio-G80-Octa-core-4G) za ešte slušnejšiu cenu priamo z Číny, ešte skôr, než ochranárske opatrenia EÚ ešte viac zhoršia kvalitu domácich obchodov a zhoršia kúpyschopnosť vlastného obyvateľstva. Podľa parametrov som vedel, čo kupujem, ale skutočnosť ma viac než príjemne prekvapila. Za menej ako polovičnú cenu oproti tomu Samsungu strednej triedy len v máločom by sa dalo povedať, že zaostáva. Výkon a displej to rozhodne nie sú a na fotky mám zrkadlovku či kompakt (aj keď fotí a točí skvelo, len v šere má trochu problémy). Išla do neho karta Štvorky Sloboda dáta, takže neobmedzeno, len volať sa z neho nedá. Lebo nechcem, aj keď je na dve SIM plus SD kartu.

Pri dnešných sofistikovaných sledovačkách typu „facebook pixel“ na webových stránkach, kde by ste to ani nečakali a „zadajte svoje telefónne číslo“ na iných službách… a s tým spájaných aktivitách nie len na webových stránkach s povolenými alebo ignorovanými cookies, dôsledne oddeľujem nielen pracovné a osobné aktivity (iné zariadenia, iný ISP), ale aj svoje internetové pôsobenie od mobilného volania. Nie len, že som odmietol používať služobný smartfón a mobilné číslo na súkromné účely (keď budete odídení z práce, ako sa vám dovolajú ľudia, ktorí mali len pracovné číslo, ktoré už vám nepatrí? Kto okrem vás ešte vie, komu ste z pracovného čísla a ako často telefonovali? Nezdvihnete neskoro večer služobný mobil, keď volajúci už vie, že je prihlásený do siete a zapnutý? A mnoho iného), ale na volanie mám iný prístroj a na ňom internet a maily neprevádzkujem. To mi okrem iného dovoľuje rozhodnúť sa, ktorý prístroj zapnem a ktorý zase nechám doma či niekde inde. Paranoja? A čo si mysleli Židia v 1939?

Moja obľúbená Nokia E72

Pred dvanástimi rokmi som dostal možnosť v rámci vernostnej promoakcie dostať novú Nokiu E72 za 9 alebo 11 českých korún, nepamätám si. A keď odišiel starý dobrý ASUS M930, tak som Nokiu vyskúšal spolu asi tromi ďalšími prístrojmi. Podmienkou bolo dobré hlasové ovládanie v slovenčine pre použitie s handsfree sadou v aute. A hoci som dovtedy nokie nemal rád pre ich „ženský“ spôsob ovládania, tento prístroj so Symbianom ma okúzlil. Zabudol som na dovtedy obľúbené sony ericcsony. Vymazlil som si svoj kúsok aplikáciami pre Symbian a hlavne skinom vHome, ktorý skvelé možnosti E72 ešte výrazne vylepšuje, ako by povedali marketéri, zvyšuje používateľský zážitok 😀

No a po dvanástich rokoch „ten šmejd“ prestal reagovať na stlačenie tlačítka „prijať hovor/protokol hovorov“ aj na tlačítko „Home“ a ako som zistil o pár dní neskôr, aj na stlačenie nuly. Kým prvé dva problémy sa dali ľahko obísť nastavením shortcutov na úvodnej obrazovke skinu, nemožnosť napísať akékoľvek telefónne číslo je pri telefóne vážny problém.

Po zistení prvých problémov som najprv kontaktoval miestnu záložňu a potom s malou dušičkou dal sa na Redmi prehľadávať net. Na moje prekvapenie som našiel český eshop s novými nokiami s 30 mesačnou zárukou. Vo štvrtok som objednal, v pondelok kuriér doviezol. A v stredu popoludní už som mal 99% vecí zo starej nokie na novom prístroji. Z toho drvivú väčšinu vecí som porobil v stredu dopoludnia. Horúco bolo ako v pekle, šteniatko spalo pod slnečníkom a ja som pracoval.

Presun kontaktov žiadny problém, záloha z mobilu na kartu a v druhom stroji obnova z karty. Samozrejme, že som 12 rokov starú 8 GB microSD nedal do nového telefónu, urobil som si kópiu na novú 32 GB, lebo menšiu som doma nenašiel, stačila by mi aj 2 GB. Rovnako tak aj audio a video súbory, stovky fotiek, žiadny problém. Horšie to bolo s tým skinom, furt problém s certifikátom. Nový Redmi 9 a starý dobrý Google vypľuli výsledky s posunom dátumu a bolo po probléme. Ešte som si stiahol najnovšiu verziu vHome, ale skiny sa mi nepáčili, vrátil som sa k staršej trojkovej verzii a skinu Classic2. Super je dvojitým stlačením zrušenia hovoru odblokovať telefón, dvojitým stlačením ľavého menu ho zablokovať. Ideálne pre jednoručné ovládanie.

Čo sa mi nepodarilo preniesť, je archív SMS, malo by to ísť kompletným zálohovaním a obnovením pamäte telefónu, ale ja som si radšej všetko nastavil ručne, niektoré veci trochu inak, a niektoré aplikácie už som nedal, bez netu je mi napr. Shazam nanič. Ešte som si nastavil poradie aplikácií v jednotlivých menu identicky podľa starého prístroja a mám hotovo.

No nie celkom, ešte musím vliezť do auta nastaviť si Buddy handfree, ale s tým počkám na večer, kým nebude auto tak rozpálené.

V súčasnosti, kedy sa vyhýbam písaniu SMS, radšej volám, a emaily na tomto prístroji neprijímam, tak je mi tá skoroPlnohodnotná klávesnica nanič. Mohol som si možno objednať E52. Je to SW identický prístroj, len má klasickú mobilovú klávesnicu a displej nastojato. Aj ten je na ceste. Po dvanástich rokoch, kupoval som ich naraz, ale tá E52 ma stála len korunu, žene totiž občas blbne klávesa na SMS a kontakty. Podľa mňa sa s ňou ten prístroj lúči. Tak som po dobrej skúsenosti s nejlevnejsimobily.com zopakoval nákup, preniesť dáta žene bude brnkačka, o SMS nejde, fotiek je málo a prakticky na iné, ako volania ho nepoužíva. Ale ja mám tento typ klávesnice celkom rád, podobnú ako E72 majú aj staršie Blackberry, jeden vyradený je v šuplíku a dva „nové“ Passporty už tiež. Jeden som kupoval od ruky pred dvomi rokmi na prácu (teraz ho zastúpil ten Samsung), druhý som dostal len tak, lebo bol zbytočný pôvodnému majiteľovi. Stále sú dobré a funkčné, len majú problémy s aktualizáciou cez Google účet, takže sa nedajú aktualizovať niektoré aplikácie a pri prehliadačoch je to problém, práve pre skurvené certifikáty, ktoré v skutočnosti nič negarantujú, keď si ich môžu nechať vystaviť aj podvodníci, len otravujú užívateľov a o peniaze pripravujú blogerov.

Takže mám zase nový mobil. K smrti neznášam takéto zmeny, aj keď prechod z A51 na Redmi 9 bol menej náročný, ako z Passportu na Samsunga. A telefonujem po starom, veď Nokia E72 je stále tá istá. Takže to ani nebolelo. A ak bude baterka taká dobrá, ako tá pred dvanástimi rokmi, tak dva týždne ho nemusím nabíjať. Dnešné smartfóny môžu závidieť, vééélmi závidieť.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.