web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Výpočet cesťáku za auto

Autor: admin - sep• 24•2013

Keď používate svoj súkromné auto v práci na služobné cesty alebo ak si ako živnostník či podnikateľ účtujete použitie súkromného auta na podnikateľské cesty, potrebujete vedieť správne vypočítať cestovné náhrady. Teda koľko peňazí si vypýtať z pokladne za služobnú cestu svojím autom.

Celková suma „cesťáku“, ak nerátame diéty a vreckové, za použitie osobného auta na služobné účely je závislá od vzdialenosti, ktorú autom prejdeme, od aktuálnej ceny paliva, normovanej spotreby paliva a takzvaných paušálnych náhrad. Pre jednoduchosť vám ponúkam kalkulačku na výpočet náhrady za použitie súkromného motorového vozidla.

Cenu paliva je najlepšie dokladovať pokladničným dokladom z čerpacej stanice, nemusíte tankovať veľa, len aby bolo jasné druh paliva a jednotková cena. Doklad vám nikto nepreplatí, za cestu dostanete peniaze po vyplnení a schválení „cesťáku“, správnejšie Vyúčtovanie služobnej cesty.

Spotreba paliva je uvedená v Technickom preukaze vozidla.

Paušálnu náhradu za vozidlo, akúsi amortizáciu auta aj spotrebného materiálu (pneumatiky, olej, servis…), stanovuje zákon č.283/2002 Z.z. o cestovných náhradách. Od roku 2009 je to suma 0,183 EUR pre osobné cestné motorové vozidlá. A je jedno, či na služobnú cestu pocestujete fabiou alebo mercedesom triedy E. Takáto jedna suma mohla fungovať v roku 1985, kedy takmer všetci jazdili Škodou 120 v viac či menej podobnej výbave za takmer identickú cenu. Ale dnes? Kedy si môžete kúpiť nové auto na 6 tisíc eur aj za 60 tisíc eur.

Keď vedia poisťovne pri PZP určiť cenu poistky z objemu motora alebo výkonu motora, prečo to nevieme (alebo nechceme) urobiť pri cestovných náhradách?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.