web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Vaša fotka odporúča sexshop

Autor: admin - okt• 15•2013

different-is-great Sociálne siete sa nás snažia vtiahnuť do svojich chápadiel a veľa ľudí im z pohodlnosti podľahne. A tak sa zo stránky, kde sa stretávame s priateľmi (prečo nie pri pive alebo víne?) pomaly stáva stránka, kde nám každý niečo ponúka, snaží sa nám niečo predať, predvádza sa, čo kde videl (kradne fotky z iných stránok) a my pomaly zabúdame, kto sme a čo sme chceli. Kšeft a prachy vládnu svetom aj internetom a teraz budú na predaj aj naše tváre.

A tak sa môže stať, že pod reklamou na sexshop bude vaša fotka aj meno. Nie, že by som mal niečo proti sexu alebo sexshopom, len mi príde, že je to osobná vec každého, s čím málokto chodí na verejnosť. Rovnako ako s politickými názormi, keď od ich prejavu môže súvisieť ďalšie zotrvanie v terajšom zamestnaní inak politicky orientovaného majiteľa firmy. A on si zrazu pod reklamou politickej strany pred voľbami všimne vašu fotku aj s menom, ako ju odporúčate.

Že ste nikomu nedali súhlas, aby použil vaše nacionále na takúto volebnú kampaň? Určite? Ani sociálnej sieti nie? Pretože Google zmenil pravidlá, teda zmluvné podmienky. Ak ste v minulosti zabudli niečo nastaviť, či už sa vám akurát nechcelo alebo ste vtedy tomu neprikladali váhu, alebo to neurobíte ani teraz a kdesi kliknete na ich G+, tak sa vaša tvár, resp. profilová fotka ľahko stane súčasťou kampane. Modelky a celebrity na takýchto fotkách zarábajú ťažké prachy, vám sa ujde nanajvýš tak úškrnom kolegov v práci.

A to všetko v mene dobrej veci, citujem:

Chceme vám, vašim priateľom a kontaktom poskytnúť tie najužitočnejšie informácie. Odporúčania od ľudí, ktorých poznáte, vám môžu pomôcť. Takže vaša rodina, priatelia a iní môžu vidieť vaše meno, profilovú fotku a obsah ako hodnotenia, ktoré zdieľate, alebo reklamy, ktorým ste dali +1.

Pekne napísané, že? Keby totiž napísali:

Chceme vašim priateľom a kontaktom poskytnúť tie najužitočnejšie informácie. Odporúčania od vás, komu dôverujú, nám môžu pomôcť. Takže vaša rodina, priatelia a iní uvidia vaše meno, profilovú fotku a obsah ako hodnotenia, ktoré zdieľate, alebo reklamy, ktorým ste dali +1.

asi by sa pár ľudí zamyslelo nad tým, či chce byť súčasťou siete, ktorá ich (zne/vy)-užíva.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.