web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Úradník by mal poznať svoje mesto

Autor: admin - sep• 04•2017

V meste, kde pracujem, sa rozhodli na radnici vymeniť asfalt na hlavnej ulici. Naozaj starý liaty asfalt si to možno aj zaslúžil, hoci by stačilo len poriadne opraviť pár miest na vozovke a bolo by všetko OK. Ale nie o tom, či sa to oplatí a koľko sa na tom dalo zarobiť, som chcel písať tento článok. Na mysli mám prístup ľudí, ktorí riadia toto mesto a rozhodujú o jeho súčasnosti aj budúcnosti.

Je len samozrejmé, že taká rozsiahla rekonštrukcia hlavnej ulice si vyžaduje dočasné obmedzenia premávky áut aj chodcov v centre mesta. Našťastie na túto ulicu sa pripája množstvo ďalších ulíc, takže niekoľkohodinové uzávierky niektorých častí sa dali ľahko obísť a človek sa dostal tam, kam potreboval, veľmi rýchlo. No pokládka novej živičnej vrstvy si vynútila niekoľkodňové uzávierky každej časti ulice zvlášť.

Mesto pomocou mestského rozhlasu na prebiehajúcu rekonštrukciu aj čiastočné uzávierky pravidelne občanov a návštevníkov mesta informovalo, vrátane harmonogramu prác a budúcich uzávierok. A nie len to. Počas mojej návštevy jednej predajne na hlavnej ulici v úseku, kde sa plánovala pokládka asfaltu na budúci týždeň (a kde je aj moje pracovisko) ju navštívil pracovník mestského úradu, aby osobne informoval personál každej predajne na ulici, že budúci týždeň sa bude ulica asfaltovať a preto sa autami do práce nedostanú a budú musieť zaparkovať trochu ďalej.

afaltovanie

Na čo vedúci odvetil, že zamestnanci sa do práce dostanú aj pešo, ale dodávatelia nebudú krabice nosiť stovky metrov. A ich predajňa je zásobovaná dvakrát denne rôznymi dodávateľmi, nehovoriac o kuriéroch rôznych prepravných služieb, ktorí vozia tovar aj do ostatných predajní.

Na pokrčené plecia bezradného pracovníka úradu som prehodil, že by úplne stačilo odstrániť ten nezmyselný stĺpik na ceste za budovou, ktorý bráni prejazdu do ďalšej ulice a bolo by po probléme. Cudzí to nepoznajú a miestnych zase tak veľa nie je, ktorí by túto skratku zneužívali. Pritom tá cesta sa využívala už od založenia mesta, len nikto nechápe, prečo bola zablokovaná stĺpikom zo železa.

Museli sme spolu s vedúcim predajne podrobne vysvetliť, kde je stĺp umiestnený a ktoré ulice spája.

Ako ja chápem, že nie každý sa v tomto meste narodil, ale preboha jeden úradník mestského úradu, ktorý má na starosti dopravu alebo výstavbu by mal poznať mesto, v ktorom býva, pracuje a ktoré má na starosti! Ako inak chce efektívne riadiť jeho rekonštrukciu, rozvoj a budúcnosť?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.