Pokiaľ vajce neuvaríte, je v škrupinke tekuté. Takmer dokonalý prírodný obal, ktorý udrží vajce dlho čerstvé. No obchodníci sa nám teraz snažia predať tekuté vajcia v tetrapakovom obale. A ako býva zvykom, za výhodnú cenu. Teda výhodnú pre nich. A keďže o slepačích vajciach čosi viem, tak tieto krabicové rozhodne kupovať nebudem.
Keď sliepka znesie vajce a toto vajce sa udržuje v teplote nad bodom mrazu, ale do do 18 °C, tak môžete uvažovať s jeho trvanlivosťou mesiac. Ak nechováte sliepky doma, ale ste producent vajec, musíte ich čo najskôr expedovať odberateľom, teda obchodníkom, aby u nich na pulte mohli ležať dva-tri týždne, kým si ich niekto kúpi. Aby ich najneskôr do jedného týždňa spotreboval. Aj preto sú tlaky na obchodníkov, aby tovar niekoľko dní pred koncom doby upotrebiteľnosti skladovali v osobitných regáloch a zvlášť označovali.
A čo sa stane, ak z rôznych dôvodov klesne predaj vajec v supermarketoch? Napríklad preto, že ľudia začnú dávať prednosť poctivým potravinám zo slovenských fariem. Vajcia ostanú na sklade producenta. Po dvoch týždňoch skladovania už nie sú veľmi vhodné na predaj malospotrebiteľom cez obchodné reťazce, pravda, ak uvažujeme že všetko ide vo výrobe vajec legálne. Zostáva predaj cez vlastné maloobchodné predajne, ale tam sa za týždeň milión vajec nepredá. Aj keď sa vozia do výrobní zákuskov a malých pekární. Stále to nie sú milióny vajec.
Časť vajec sa dá uvariť a predať výrobcom bagiet, šalátov alebo hamburgerov. Dokonca aspoň dva týždne „staré“ vajcia sa lepšie šúpu. Ale stále ostávajú stovky tisíc vajec na sklade. A ich skladovanie vrátane klimatizácie stojí peniaze a každým dňom uteká doba použiteľnosti. Tak čo teda s tými vajciami?
„Do melanže s nimi.“ To je rozhodnutie o starých vajciach. Čo to znamená? Rozbiť a zamiešať, zamraziť. Slepačie vajíčka sa rozbijú (na stroji samozrejme), oddelia sa škrupiny, obsahom vajíčiek sa naplnia plastové sudy a neskôr sa ochladia alebo zamrazia. Niekdy možno skôr, niekedy možno neskôr. A idú na ďalšie spracovanie.
Čo to znamená? Použijú sa v priemyselnej výrobe potravín. Že to znie hnusne? A nechutí to hnusne? Alebo si naozaj myslíte, že všetky tie keksíky, tatárske omáčky a iné výrobky s obsahom vajec obsahujú skutočné čerstvé vajcia a kuchtíci ich v bielych čiapkach ručne rozbíjajú a hádžu do vedierka s múkou, ako v reklame?
Zdá sa, že buď je vajec priveľa alebo sa priemyselne produkované potraviny míňajú menej. A tak nám obchodníci začali ponúkať tekuté vajcia v krabici. A pretože nám šetria čas a námahu pri ich rozbíjaní, ponúkajú nám ich drahšie, ako čerstvé. Iste, sú pasterizované a nehrozia choroby. Nemôžeme síce oddeliť bielka od žĺtkov, ale môžeme ich presnejšie dávkovať, ako ostatné stredne veľké vajcia.
Neviem, ako vy, ale mňa tieto „výhody“ nepresvedčili. A hoci bývam v paneláku a nemôžem chovať vlastné sliepky pre vajcia, vždy si nájdem cestu, ako kúpiť vajíčka čerstvé, kvalitné a aspoň z podstieľky, ak nie z dvora.