web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Sú podpory, chudáci zas nakupujú blbosti

Autor: admin - sep• 19•2018

Až keď idem na poštu vybrať priečinok alebo potrebujem niečo kúpiť v obchode, si spomeniem, že som si zase vybral čas vyplácania podpôr a sociálnych dávok. Je to vidieť podľa radu ľudí s mobilom v ruke na pošte alebo podľa obsahu nákupných vozíkov.

Človek má tendenciu ľutovať ľudí, ktorí žijú len zo sociálky, pretože nemajú zamestnanie. No keď vidím opakovane rovnaký model správania sa, napríklad každý nezamestnaný čakajúci v rade má v ruke celkom slušný smartfón, v ňom neobmedzené volania či internet a nutne musí celý čas byť na facebooku, začínam rozumieť tomu, že tí ľudia nemajú smolu, oni sú len hlúpi a nevzdelaní. A že im to vyhovuje.

V časoch hojnosti štátnych dávok môžete vidieť v nákupných vozíkoch chipsy, keksíky, rožky, nejaký chlast a pivo, farebné sladké vody. Čokoládky alebo iné takmer luxusné potraviny. Vôbec by ste si nemysleli, že nakupujúci je v podstate chudák bez roboty, ktorý včera nemal ani na zápalky, nie to na cigarety. Ale dnes si kúpi značkové a k tomu jednorazový zapaľovač. A samozrejme igelitku, aby mal v čom odniesť nákup domov.

Už pozajtra (každé čudo trvá tri dni – aj hojnosť sociálnych dávok) ich uvidíte s fľašou lacnej liehoviny, len pollitrovkou, lebo „nie sú peniaze“ a polkou chleba. Bez igelitky, lebo tú novú predvčerom vyhodili a dnes si ju nemôžu dovoliť kúpiť.

Peniaze nemajú nie preto, že sú chudobní. Chudobní sú preto, že sú hlúpi.

Každý, kto vie aspoň trochu počítať, si zráta koľko stojí kilo chleba a koľko stojí kilo rožkov alebo iného pečiva. A koľko teda ušetrí, ak naozaj chudobný bude kupovať chlieb, ktorý mu vydrží dlhšie. Koľko sa dá ušetriť nekupovaním zapaľovačov, keď existujú zápalky. A koľko stojí voda z vodovodu, nech to para tlačí aj s nejakým rozlievaným sirupom.

Pravda, to by musel trochu rozmýšľať každý z tých, čo hádžu do košíkov predražené nezmysly. Takže mi to vychádza nakoniec tak, že oni nie sú chudáci ekonomickí, ale mentálni. A takých netreba ľutovať. Len si musím už konečne zapamätať, kedy sú tie dávky vyplácané, nech chodím nakupovať v iné dni. Budem to mať skôr, budú menšie rady pri pokladni.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.