web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Stačí keď zhorí trafo

Autor: admin - sep• 22•2017

V jednej z televíznych ankiet medzi celebritami o najdôležitejší vynález ľudstva sa vyjadril mne nesympatický Ibrahim Maiga, že je to elektrina. Lebo keď tú nám vypnú, je všetko v prdeli. Akú veľkú pravdu mal sa mohli nedávno presvedčiť obyvatelia nášho mesta. Stačila k tomu maličkosť, požiar elektrického transformátora. Život v meste sa na chvíľu takmer zastavil.

Využíval som výhody svojho Home-Office a už som mal za sebou aj svoju rannú kávu (či skôr dopoludňajšiu. Kým som v minulosti pil prvú kávu už o pol ôsmej, dnes som sa dostal už na pol jedenástu.), keď mi volá z práce priateľka. To vždy znamená nejakú zmenu dohodnutého programu. Okrem toho som sa dozvedel, že majú v práci pauzu, pretože na celej ulici nejde elektrina. Teda nejdú ani registračné pokladne a predaj sa zastavil. A tiež to znamenalo, že nejde elektrina ani v budove, kde mám svoju kanceláriu na stretnutia s pracovnými návštevami a svoju popoludňajšiu prácu. Takže dve zmeny programu.

Pokračoval som vo svojej práci ďalej doma, keď sa ozvala najlepšia sestrička na svete (podľa odznaku vo svojej ordinácii aj podľa môjho názoru), že či môže vypnúť záložný zdroj, lebo stále pípa, počítače už má vypnuté. Keď sú počítače a tlačiarne povypínané, tak môže vypnúť aj záložný zdroj, aspoň bude ticho. Nikto totiž nevedel, kedy elektrina zase bude do siete pustená. Ale dozvedel som sa, že za výpadkom prúdu je požiar elektrického transformátora neďaleko nemocnice. Využil som situáciu a dohodol si s ňou krátke stretnutie asi o hodinku, potreboval som maličkosť, na ktorú elektrinu netreba 😉

Krátko po dotelefonovaní sa ozval záložný zdroj aj u nás doma. Tiež sme ostali bez elektriny. Zrejme hasiči nechali preventívne vypnúť všetky rozvody blízko horiaceho transformátora, ide pri jeho hasení predsa len o život, aj keď sa používajú moderné hasiace peny.

Doma pracujem na notebooku, je starší a baterka vydrží už len dve hodiny. V tomto prípade dosť na to, kým pôjdem z domu preč. Práve som pridával nový článok na web. Domáci záložný zdroj napájania cez filter prepätia napája televízor, video aj DVD a tlačiareň a cez batériu domáce cloudové úložisko celej rodiny, switch, router a aj wifi anténu na okne, vlastne celú sieť. Takže som mal nie len šťavu v notebooku, ale fungoval mi aj internet. V pohode som dokončil článok, vložil ďalší a sledoval, ako sa intervaly pípania záložáku nemenia, teda mám dosť šťavy aj na prácu aj na spojenie.

Keď som prišiel do ambulancie, našiel som tam prima partičku pri družnom rozhovore. Dnešná slovenská medicína prvého kontaktu je založená na počítačových kartotékach a evidencii liekov. A keďže elektrina bola vypnutá, nedalo sa ordinovať. A tak lekári a sestry sedeli v jednej ambulancii a popíjať kávu nemohli. Voda síce ešte tiekla (samospádom z vodojemu) ale nebolo na čom zvariť vodu. Rýchlovarná konvica nefungovala. Zotrval som v krátkom družnom rozhovore a potom sa vybral na obed do reštaurácie, kde elektrinu mali.

Po ceste mi preblesklo hlavou, ako je dobre, že máme k dispozícii propan-butanový varič a dve plné bomby. A ako sme na tom zle, že lekári nemôžu ordinovať, pretože nemáme elektrinu. Pred desiatimi rokmi by vypnutý počítač nič neznamenal, dnes sa zastaví chod polikliniky. Je to normálne?

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.