web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Športová výživa

Autor: admin - aug• 22•2018

„Fúzatý“ vtip Rádia Jerevan hovorí, že dobre už bolo. V praxi to znamená, že musíme pracovať viac, intenzívnejšie alebo inteligentnejšie, aby sme zajtra dosiahli rovnaké výsledky, ako včera. Pretože kto nenapreduje, ten stagnuje či upadá. A to nechce žiadna firma, po tom netúži nijaký jednotlivec. Ako sa udržať vždy na špici?

Aby sme dokázali podávať špičkové pracovné výkony trvale, je potrebné najskôr sa zamyslieť a zistiť si, čo sa deje s naším telom. To nie len schránka na myseľ, to je celý podporný systém. Akákoľvek činnosť pracovná, športová či duševná naše telo vyčerpáva nad nejaké limity a pri dlhodobom prekračovaní únosnej miery telo slabne, chradne a môžu prepuknúť rôzne stavy od dlhodobej únavy až po chorobu.

V prvom rade potrebuje telo a aj myseľ na kvalitnú regeneráciu dostatok odpočinku. Deficit spánku sa nedá kávou alebo inými osviežujúcimi prostriedkami dlhodobo suplovať. Skrátka ak si neoddýchnete, telo vás do postele pošle tak či tak, ale liečenie trvá dlhšie, ako odpočinok. Pravidelnosť a dostatočnosť idú ruka v ruke.

Nemenej významnú úlohu v regenerácii tela hrá aj kvalitná strava. Nemám tým na mysli rezeň a mastné zemiaky, hoci fyzicky pracujúci energiu potrebujú. Pre každého človeka je dôležitá najmä pestrosť stravy, pretože okrem základných zložiek, ako sú sacharidy, tuky a bielkoviny telo potrebuje tiež vodu a v nej rozpustené vitamíny, enzýmy a stopové prvky. Ak svoju každodennú stravu nejak podceňujete, je možné že vám chýba niečo z týchto dôležitých zložiek a ani dostatok spánku ich nenahradí. Ba musíte oddychovať ešte viac a aj tak to stále nie je ono.

Nie nadarmo sa pri vysokom fyzickom výkone podáva športová výživa s cieľom nahradiť nadmerne spotrebovávané prvky a látky z potravy. Priemerná strava je určená pre priemerného človeka a ak sa pravidelne stravujete v reštauráciách pri obedovom menu alebo nebodaj vyjedáte bagety z benzíniek, nečudujte sa, že ste často unavení a vládzete menej, ako kedysi. Ale nemusíte hltať nijaké tablety, aby ste telu dopriali, čo mu chýba. Veď plnohodnotné jedlo alebo doplnky výživy môže vyzerať napríklad ako proteínová roláda a nie ako kozmická strava.

Výrobcov rôznych výživových doplnkov je veľké množstvo. Zorientovať sa na tomto poli vám pomôže recenzia proteínov. Tak ako nie je chlieb ako chlieb od rôznych pekárov, tak sa od seba líšia aj doplnky výživy. Doprajte svojmu telu správne doplnky, doprajte mu pravidelný odpočinok a zlepší sa tým nie len vaša fyzická aj duševná výkonnosť, ale aj celkové zdravie. Pretože v zamestnaní nie je dôležité len to, ako veľa viete pracovať, ale aj to, ako dlho vydržíte pracovať pod veľkou záťažou. A po pracovnom týždni predsa chcete mať dosť energie aj zdravia tiež pre svoju rodinu či koníčky.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.