web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Pri budovaní imidžu svojej značky nezabudnite na jej ochranu

Autor: admin - mar• 28•2023

Založenie funkčného podniku rozhodne nie je jednoduché a nie je to ani otázka niekoľkých dní. Vyžaduje si to veľa príprav, plánovania, investícií a najmä výrobok alebo službu, ktoré robia podnikanie podnikaním. Ak sa rozhodnete ponúkať výrobky, ktoré označíte vlastným menom, určite by ste mali zvážiť ochranu tejto značky, aby ju nezačal používať alebo napodobňovať niekto iný. Ako to urobiť?

Ochrana značky sa určite oplatí

Ak chcete zabezpečiť, aby bola vaša značka chránená a aby ju nikto nemohol ukradnúť – a tým si privlastniť vaše podnikanie a pripraviť vás o zisky – skvelým spôsobom ochrany je registrácia takzvanej ochrannej známky. Tá sa používa práve na jasné odlíšenie výrobkov a služieb s cieľom chrániť spotrebiteľov pred zámenou konkrétnej služby alebo výrobku s inými konkurenčnými ponukami. V skutočnosti ste si určite všimli malé písmeno R v kruhu, ktoré označuje, že značka je chránená ochrannou známkou.

Registrácia ochrannej známky – náklady a spôsob registrácie

Ak sa rozhodnete zaregistrovať ochrannú známku, musíte najprv pripraviť návrh ochrannej známky – buď sami, alebo v spolupráci s grafikom. Podoba ochrannej známky je zvyčajne grafická alebo textová, môžete ju vytvoriť pomocou písmen, obrázkov alebo znakov. Často to však môže byť aj samotný tvar obalu alebo hudobné stvárnenie (napr. jingel). Ochranná známka potom spadá do oblasti duševného vlastníctva a musíte ju zaregistrovať na Úrade priemyselného vlastníctva – celý proces trvá niekoľko mesiacov a musíte vyplniť žiadosť a predložiť požadované dokumenty. Náklady na registráciu ochrannej známky sa pohybujú v rozmedzí niekoľkých stoviek eur – záleží na tom, či budete obchodovať len v Slovenskej republike, alebo budete pôsobiť aj v zahraničí. Po splnení všetkých formalít a udelení ochrannej známky má plattnost na obdobie 10 rokov, po ktorom ju budete musieť obnoviť.

Ak teda nechcete riskovať, že vašu značku začne používať alebo napodobňovať niekto iný, ochráňte si ju ochrannou známkou a všetky právne nároky na ňu budete mať len vy. Vyhnete sa tak riziku budúcich strát.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Môžete zanechať reakciu, alebo trackback vašej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.