web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Poznáte históriu kobercov?

Autor: admin - nov• 14•2019

Podľa historikov ručne viazané a tkané koberce vznikli už pred 10 000 rokmi. Avšak, najstarší dôkaz pochádza z 5. storočia pre naším letopočtom. História kobercov je skutočné bohatá. Začína približne pred 4000 rokmi.

Perzia a koberce

Už kočovné kmene mali dočinenia s kobercami. Vyrábali ich, aby sa chránili pred tuhými zimami. O niečo neskôr nimi začali ozdobovať aj svoje stany. Koberce sa vtedy vyrábali prevažne z ovčej vlny.

Čínsky unikát

Približne v roku 1600 pred Kristom sa koberce začali vyrábať aj v Číne. Koberce boli známe vďaka svojim unikátnym ornamentom, rastlinným prvkom či vtákom, ktoré sa na nich vynímali. Prevládala na nich žltá a zlatistá farba. Tiež ste na nich mohli pozorovať budhistické a taoistické symboly. Medzi najznámejšie symboly patrí lotosový kvet.

Najstarší koberec starý viac ako 2000 rokov

Z roku 500 pred Kristom pochádza najstarší koberec. Ten sa našiel v pohorí Altaj, konkrétne v údoli Pazyryk. To, že sa koberec zachoval, bola vlastne iba náhoda. Našiel sa totiž v hrobke tamojšieho náčelníka. Keďže hrobku v minulosti zatopilo a voda zamrzla, koberec sa zakonzervoval. Koberec je pomerne veľký. Ide o unikát o rozmeroch takmer 2 x 2 metre, ktorý žiari odtieňmi zlatej, žltej a červenej. Nachádza sa na ňom pás jeleňov, jazdcov a dvadsaťštyri štvorcov.

Kelti a koberece

Z roku 200 pred našim letopočtom pochádza aj tkaná látka na keltskom území, ktorú zdobí vzor kríža s ohnutými ramenami.

V 13. storočí sa z kobercov začínajú tešiť aj Európania

Do Európy sa koberce dostali vďaka krížovým výpravám. Boli korisťou Križiakov. Ide o prelomové obdobie, ktoré je známe aj tým, že sa začal rozširovať obchod medzi Ďalekým Východom a Európou, čo záujem o koberce iba podporil.

Koberce ako zberateľský kúsok

V 16. a 17. storočí boli koberce pomerne slávne a obľúbené. Stali sa nielen reprezentačným materiálom a dizajnovým kúskom, ale tiež zberateľským, ktorému prepadli mnohé veľké osobnosti ako napríklad Katarína Medicejská, Karol V. či Richelieu. Zámožní ľudia si dávali zhotovovať koberce na mieru.

Z kobercov sa začiatkom 19. storočia stal biznis

Netrvalo dlho a bola založená prvá továreň na koberce, konkrétne vo Vratislaviciach nad Nisou. Ignaz Ginkzey, zakladateľ, začal pracovať s vlnou, teda s odpadmi z nej a predával koberce do Liberca, Prahy, Viedne. Vďaka prepracovanosti a kvalite kobercov sa dostal až na Svetovú výstavu v Londýne.

Koberce dnes

Dnes sú koberce stále módnym kúskom. Môžete si zaobstarať unikátny meraný koberec alebo kusový koberec, ktorý do interiéru zakomponujete ako dekoráciu. V ponukách výrobcov nájdete nádherné kusové koberce do spálne, obývačky aj kúpeľne. Už si stačí zvoliť len ten správny dizajn a materiál.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.