web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Nedovoľte ostatným, aby sa priživovali na vašom úspechu

Autor: admin - jún• 20•2022

Povesť spoločnosti a jej značka je to, čo robí z bežnej firmy niečo viac. Pre zákazníka je zárukou kvality a dostupnosti tovaru alebo služieb. Pre majiteľa firmy je to prestíž, niečo, na čo je hrdý, čo vybudoval a čomu obetoval veľa času. Bola by preto veľká škoda, keby tuto značku skopíroval niekto iný a neoprávnene sa priživil na tomto úspechu. A práve na tieto účely bola ochranná známka vytvorená. Cena, ktorú zaplatíte za registráciu, je zanedbateľná v porovnaní so stratami spôsobenými nekalým správaním konkurencie. Poďme si teda o tejto zaujímavej možnosti povedať niečo viac.

Čo je ochranná známka?

Ochrannou známkou môže byť písmeno, slovo, slogan alebo obrázok. Tiež tvary obalov, farebné kombinácie. Skrátka všetko, čo sa dá graficky zobraziť. Pri výbere ochrannej známky je však dôležité mať na pamäti, že by mala byť ľahko zapamätateľná a rozlíšiteľná medzi tisíckami iných ochranných známok. Keď vymyslíte takéto rozlišovacie označenie, môžete ho zaregistrovať na Úrade priemyselného vlastníctva, ktorý spravuje register ochranných známok. Zápisom do tohto registra získa majiteľ ochrannej známky právnu ochranu pred zneužitím svojej ochrannej známky na obdobie 10 rokov – po tomto období je potrebné požiadať o predĺženie platnosti.

Čo ak podnikanie presahuje hranice štátu?

Ak nepodnikáte len na Slovensku, ale dodávate svoje výrobky alebo služby aj do iných krajín, stačí, ak si platnosť ochrannej známky predĺžite do zahraničia. A aká je cena za ochrannú známku? Záleží na tom, kde ho zaregistrujete – ak ho zaregistrujete len na Slovensku, je to výrazne lacnejšie, ako keď ho chcete zaregistrovať napríklad pre celú Európsku úniu.

Staviť si môžete aj na Patentoid

O registráciu ochrannej známky môže požiadať každý sám. Môžete však využiť aj služby špecializovaných spoločností, ktoré za vás prevezmú celé spracovanie. Napríklad spoločnosť Patentoid pôsobí na našom trhu už mnoho rokov. Ponúka spracovanie registrácie ochranných známok v mene prihlasovateľov nielen na našom území, ale aj v zahraničí. Cena ochrannej známky sa líši v závislosti od toho, v ktorých krajinách bude registrovaná. Ak uvažujete o registrácii ochrannej známky a nechcete sa zaoberať celým papierovaním, ktoré môže byť pomerne zložité a vyčerpávajúce pre tých, ktorí si ochrannú známku ešte nezaregistrovali, obráťte sa na Patentoid a požiadajte o radu. Vyhnete sa tak zbytočným problémom a nemusíte sa obávať, že vás zložité papierovanie odradí od registrácie…

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.