web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Na letných to nie je sranda

Autor: admin - feb• 22•2018

Nedávno som bol pozvaný skolaudovať kamarátovu novú kanceláriu. Družnú debatu prerušil, ako vždy často, telefonát. Jeho otec, starší pán, mu oznamoval, že sa v pohode vrátil z výletu autom do krajského mesta. Mrkol som oknom von, práve začalo snežiť, tak hovorím: „Práve včas.“ A kamarát na to: „Áno, otec má na aute letné“.

Neveriacky som na neho pozrel. To ako vážne? Uprostred zimy niekto jazdí autom na letných pneumatikách? Iste, zákon prepisuje zimné pneumatiky na aute keď je súvislá vrstva snehu alebo ľadu na vozovke alebo hrozí takáto situácia. Ale aj keď je cesta suchá, ale studená, zimná pneumatika má lepšiu priľnavosť než letná, pretože je vyrobená z iného materiálu. A to oceníte najmä pri brzdení, letná by vás „odviezla“ o hodný kus ďalej.

Som dlhoročný šofér a striedanie ročných období nepodceňujem, ani keď už nejazdím pravidelné diaľkové trasy. Už nepotrebujem mať uskladnené sezónne prezutie v obľúbenom pneuservise, pretože mám svoj dom, kde mám miesto aj na pneumatiky. K letným elektrónom som si kúpil plechové disky, ktoré som dal obuť obľúbenou značkou zimných pneumatík a na jar a jeseň kolesá dávam pred prehodením na auto aj vyvážiť.

Hrubé špeciálne tvarované drážky zimnej pneumatiky podporujú vyhadzovanie snehu z dezénu odstredivou silou, aby sa kolesá vždy znova a znova vedeli „zahryznúť“ do vrstvy snehu na ceste. Našich cestárov totiž vždy sneh prekvapí, hoci meteoroĺógovia často vydávajú výstrahy pred extrémnym počasím. Cestári asi nemajú rádio ani televíziu… A ani peniaze na opravu zničených ciest. Preto si svoje zimné pneumatiky matador na plechových diskoch nechávam niekdy až do mája na aute. Plechové disky skôr vyklepem, ako opravím elektróny a aj zimnú gumu vymením s ľahším srdcom, ako svoje parádne letné.

A ešte na jednu vec treba dať pri zimných pneumatikách pozor. U nás je predpísaný minimálny dezén 3 mm, ale v Čechách alebo Rakúsku sú to štyri milimetre. Tak aby vás nenachytali ich policajti „na hruškách“ 😉

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.