web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Mňa sa Vianočné šialenstvo netýka ;)

Autor: admin - dec• 25•2016

Keď som bol malý chlapec, Vianoce pre mňa znamenali týždeň pečenia zákuskov, nákup kapra a potom jeho pozorovanie vo vani aj prípravu štedrovečerného šalátu a domácej majonézy a nakoniec slávnostnú večeru a rozbaľovanie darčekov pod veľkým živým stromčekom, na ktorom horeli skutočné sviečky skutočným plameňom a vo vzduchu sa miešala vôňa vyprážaného kapra, smrekového ihličia a vianočného punču. Všetko to na mňa pôsobilo neskutočným pokojom a slávnostnou atmosférou.

Pravé sviečky dnes nahradili LED reťaze nie len na stromoch, ale aj na oknách a domoch, šialene blikajúc v snahe privodiť okoloidúcim epileptický záchvat. Živý skutočný stromček aby lupou pohľadal, zato všelijakých zelených metiel nájdete nie len v domoch a bytoch, ale aj na smetiskách. Hoci výrobcovia tvrdia, že vydržia dlho. A atmosféru sviatkov do nás tlačia všetky rozhlasové stanice, ktorých vysielanie počúvame v reštauráciách alebo hudobná kulisa v nákupných centrách, do ktorých nás lákajú na nákupy darčekov v zľavách. Podľa reklamy musíme kúpiť darčeky každému, podľa peňaženky na to ani veľmi nemáme, tak potom prichádzajú na rad zľavy. A za málo peňazí málo muziky, takže dostaneme v pestrofarebnej veľkej škatuli veľký zmetok s malou hodnotou aj životnosťou.

A ľudia v tom všetko sa naháňajú za splnením svojich nákupných zoznamov. K darčekom na pôžičku nakupujú haldu nekvalitných potravín a dovozového ovocia, ako keby na Štefana mali byť všetky obchody nenávratne zrušené. Ako keby sa im na Vianoce strojnásobovali žalúdky, akoby už nikdy nemali mať prístup k jedlu. Je to len skrytá túžba prameniaca z neustáleho nedostatku alebo je to zblbnutie médiami?

Pred pár rokmi sme sa doma dohodli, že nám tento kolotoč nezmyslov nevyhovuje. Dohodli sme sa na Vianociach bez darčekov. Dohodli sme sa, že si urobíme pokojné a radostné Vianoce. Ozdobili sme malý stromček, pripravili šalát aj rybu, zopár druhov zákuskov a večer zapálili sviečku. Nikto sa nemusel tváriť prekvapene z balíčka pod stromčekom, pretože nemusel predtým trápiť sa, komu čo kúpi, aby ho tým potešil. Veci si predsa môžeme kúpiť vtedy, keď ich potrebujeme a také, aké chceme.

To, čo ostalo, bola naozaj radosť zo vzájomnej prítomnosti a času, ktorý môžeme spolu stráviť. V pokoji a radosti. Bez ohlupujúcich reklám, pri vypnutej telke, zato s dobrou knihou či v družnom rozhovore. A pri dobrom jedle, spoločne pripravenom bez náhlenia či vystávania radu v obchodoch. Vieme, že nezjeme trikrát toľko, ako po iné dni. Ale vďaka sviatkom máme neskutočne veľa času a preto môžeme všetko konať v pokoji a kľude.

Dnes už nie som malý chlapec, ale na Vianoce sa celkom teším. Nechodím do nákupných centier, nakupujem vtedy, keď väčšina ľudí nie je v obchodoch, aby som sa dlho nezdržiaval nevyhnutným. Rádio nepočúvam, v telke si vyberám iné programy. Všetok ten zhon a chaos sa ma netýka. Čudujem sa ľuďom, ktorí na to ešte neprišli, že Vianoce nie sú o nakupovaní a pôžičkách, o horách jedla a veľkom množstve balíčkov. Že Vianoce nie sú o umelosti a nafúknutosti, ale o pokoji a duševnej rovnováhe. Nájdete ju napríklad na prechádzke večerným mestom za doprovodu prvých snehových vločiek. Alebo s ľudmi rovnakého zmýšľania.

Záleží len na vás, či sa podvolíte alebo zvíťazíte.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.