web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Kto ťa platí?

Autor: admin - dec• 08•2021

Správna otázka je polovica odpovede. Keď viete, čo sa máte opýtať, zväčša už nič iné nepotrebujete vedieť. Dokonca ani odpoveď vás už nemusí zaujímať. Práve preto sme zahlcovaní množstvom faktov a emócií, v podstate nepodstatných, len aby sme nebodaj neprišli s otázkou, na ktorú odpoveď je kľúčová pre posúdenie situácie a cieľov, ku ktorým nás chcú zmanipulovať. Napríklad taký jachtár a advokát oceánov. Kto ho platí? A za čo?

Môže to pôsobiť na divákov Discovery channel ako veľká romantika, brázdiť vody oceánov na (ekologickej) plachetnici s partiou kamošov a rozprávať do kamery o potrebe chrániť moria. No ale doma treba platiť elektrinu, dane, zdravotné poistenie, poplatky za mólo pre plachetnicu, keď je zaparkovaná v maríne a aj tú samotnú plachetnicu nedostať zadarmo v stánku pri tescu. Plachetnica nepotrebuje palivo, vietor je zadarmo, ale jachtár jesť musí a pochybujem, že si každý deň naloví ryby na raňajky obed a večeru aj pre posádku (ktorá sa mihne na záberoch).

Takže aj človek, ktorý nepochybuje, že oceány sú znečisťované nad mieru, ktorú sám oceán v rámci samočistiacej schopnosti zvládne, sa musí nevdojak opýtať: Kto ťa platí, jachtárka a advokátka oceánov?

Najmä vtedy, keď si uvedomí, že média, mimovládky a pod ich vplyvom aj vlády obmedzujú občanov v spotrebe daňami, vysokými cenami alebo zákonmi, zatiaľ čo do kozmu lietajú predovšetkým vojenské družice a nad hlavami sa premávajú vojenské lietadlá, ktoré na STK a EK nikto nenúti a ich emisie sú „mimo obliga“.

Pri pohľade na tieto disproporcie, teda na jednej strane čo vlády robia a na druhej, čo očakávajú od občanov, či skôr do čoho ich nútia a prikazujú im, sa musí každý rozmýšľajúci človek opýtať, prečo nás presvedčuje usmiata tvár z obrazovky a z čoho žije.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.