web analytics

Osobný blog

Každý chce vaše dobro. Nedajte si ho vziať!

Keď je zvukár hluchý

Autor: admin - aug• 26•2018

Cez víkend som „zablúdil“ na jednu vidiecku slávu. Súčasťou bolo aj vystúpenie viacerých hudobných zoskupení pre pobavenie obyvateľov a návštevníkov, ktorí už ochutnali všetky guláše a kapustnice alebo množstvo sladkostí. Kultúrny dom dunel hudobnou produkciou.

Zámerne píšem „produkciou“, lebo o hudbe a speve sa nedalo hovoriť. Ovalilo vás to hneď vo dverách a nič sa nezmenilo, ani keď kultúrychtiví vidiečan zmenil miesto. Skrátka basové tóny doslova chrčali, ako boli zosilňovače preťažené a výšky sa nedali v tom rachote rozoznať. A spokojný zvukár sedel pekne vzadu pri stene a sledoval to všetko.

Neviem, aký zážitok z toho všetkého mali účinkujúci. Možno im stačilo otočiť svoj repertoár a zinkasovať slušný šek. Ale obyvatelia podľa mňa si odniesli len zaľahnuté uši a textu pesničiek mohli rozumieť len vtedy, ak ich už poznali a ovládali text. Lebo o hudobnom zážitku sa hovoriť nedalo ani náhodou.

Každý elektronický zosilňovač má svoje maximálne skreslenie. To väčšinou býva pri maximálnej hlasitosti. No stačí znížiť výkon o desať percent a skreslenie klesne aj na desatinu. Nemusí mať každá skupina práve Hi-Fi zosilňovače, keď hrajú na dedinských zábavách. No mohli byť mať skúseného zvukára, ktorý nastaví aparatúry tak, aby si ľudia pesničky a celé vystúpenie mohli vychutnať. Lebo ak je zvukár hluchý, ohluchnú aj všetci návštevníci.

Môžete sledovať príspevky pomocou RSS 2.0. Kommntáre a pingy sú aktuálne uzamknuté.